Skupina C

Rôznorodosť údajov pri monitorovaní softvérového projektu

Autor:Michal Koščák
Abstrakt:V súčasnej dobe sú počítače neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Na zjednodušenie každodenných činností človeka existuje množstvo softvérových nástrojov. V silnej konkurencií je nevyhnutné, aby vytváraný softvér dosiahol čo možno najvyššiu mieru kvality. Kvalitu výsledného produktu ovplyvňuje viacero faktorov. Jedným z nich je plánovanie, ktoré vo vysokej miere závisí od monitorovania softvérového projektu. Tok informácií vyžaduje systematickú analýzu dát, či už pomocou rôznych nástrojov, alebo využitím ľudských zdrojov. Rozmanitý charakter týchto údajov si vyžaduje špecifické formy prezentovania, či už grafické, ústne alebo písomné. V procese tvorby projektu dochádza často k zmenám, ktoré sú výsledkom monitorovania a vyplývajú z analýzy údajov o aktuálnom stave projektu. Schopnosť včas reagovať na takéto zmeny je nevyhnutným predpokladom úspechu projektu.

Plánovanie v softvérovom projekte

Autor:Michal Kvetan
Abstrakt:Plánovanie zohráva veľmi dôležitú úlohu najmä v rozsiahlych softvérových projektoch. Je to z toho dôvodu, že je potrebné zabezpečiť využívanie a riadenie veľkého množstva zdrojov (finančných, časových, či ľudských zdrojov). Práve plánovanie poskytuje techniky ako tieto zdroje efektívne využívať a riadiť. Jedným z hlavných cieľov tejto eseje je poskytnúť čitateľovi analýzu rôznych druhov plánov a následne aj problematiku tvorby niektorých základných plánov, ktoré sa využívajú pri riešení každého softvérového projektu. Esej popisuje aj rozdelenie jednotlivých úloh v tíme a popisuje aj plnenie týchto úloh. V neposlednom rade sa esej zaoberá aj situáciami, v ktorých dochádza k nesplneniu alebo oneskoreniu plánovaných úloh. Vtedy sa od plánov vyžaduje, aby boli flexibilné, čiže aby ich bolo možné jednoducho aktualizovať.

Ako nájsť vhodný systém zabezpečenia kvality pre konkrétny softvérový projekt?

Autor:Stanislava Leitmanová
Abstrakt:V súčasnej dobe dochádza k čoraz väčšej informatizácii našej spoločnosti. Používanie softvéru pomaly preniká do takmer všetkých oblastí nášho života a je jeho každodennou súčasťou. Prevažná väčšina firiem sa stáva viac-menej závislá od používania rôznych softvérových nástrojov. Z tohto dôvodu rastie aj dôležitosť kvality softvérových systémov. Téma kvality softvérových systémov je v dnešnej dobe veľmi diskutovaná a existuje množstvo postupov, modelov a metodík , ako zabezpečovať manažment kvality. Medzi softvérovými projektmi je veľmi veľká variabilita a každý z nich môže mať iné požiadavky na kvalitu. Preto je veľmi dôležité vybrať vhodný systém riadenia kvality v závislosti od povahy projektu, veľkosti tímu a ďalších atribútov.V tejto práci sa zameriam hlavne na zabezpečovanie kvality v malých softvérových projektoch, podobných tým, ktoré vznikajú v rámci predmetov na našej fakulte.

Analýza a plánovanie rizík v softvérovom projekte

Autor:Radoslav Menkyna
Abstrakt:Vývoj softvérových systémov je zložitý proces. Neustále rastúce požiadavky na funkcionalitu a kvalitu softvérových systémov, kladú nesmiernu záťaž na ľudí zapojených v procesoch tvorby softvéru. Veľká miera softvérových projektov zlyháva čiastočne, nenaplneným daných kritérií, alebo úplne zrušením projektu. Jednu z možností, ako bojovať proti tomuto nežiaducemu faktoru, predstavuje manažment rizík spojených z vývojom softvérového projektu. Táto esej poskytne prehľad problematiky manažmentu rizík. Poukáže taktiež na jednoduchý nástroj, ktorým možno rýchlo vyhodnotiť riziká spojené s konkrétnym projektom.

Validácia Verifikácia a Testovanie Softvéru – Modely a techniky

Autor:Martin Michálek
Abstrakt:Tak ako aj v iných oblastiach, aj v oblasti vývoja softvéru zohráva kvalita významnú rolu pri určovaní konkurencie schopnosti výsledného produktu. Jedným zo základných nástrojov na zvýšenie kvality softvéru je jeho systematické testovanie a overovanie. Pri enormnom tempe v oblasti vývoja softvéru sa aj samotné testovanie stalo netriviálnym procesom zasahujúcim do všetkých etáp životného cyklu softvéru. V tejto práci sa budeme podrobnejšie zaoberať procesom testovania. Predstavíme niektoré známe modely testovania ako je klasický V-model alebo model Testami riadeného vývoja (Test Driven Development model). Základnou motiváciou práce je vyzdvihnúť aspekty a techniky testovania aplikovateľné najmä pre softvérové projekty menšieho rozsahu.

Memex po šesťdesiatich rokoch

Autor:Stanislav Ochotnický
Abstrakt:Zahltenie informáciami tiež nazývané informačné znečistenie je problém dotýkajúci sa mnohých oblastí ľudskej činnosti. Súvisí s nástupom Internetu v posledných dvadsiatich rokoch a rozšíreným využívaním rôznych komunikačných prostriedkov. Táto práca sa zaoberá využívaním podporných prostriedkov na manažment softvérových projektov, plánovanie, manažment ľudských zdrojov a ich súvis s informačným zahltením. Poskytuje tiež pohľad na podporné nástroje pre manažment softvérových procesov a prístupy k ich používaniu, ktoré môžu problémy s informačným zahltením minimalizovať. V rámci toho predstavuje aj zamyslenie sa nad vplyvom používania CASE nástrojov na úspešnosť, cenu a ďalšie aspekty tvorby softvérových systémov. Na záver je zvlášť venovaná pozornosť rozdielom v menších tímoch, v ktorých sa roly jednotlivých členov tímu menia v čase, ako je to napríklad v tímových softvérových projektoch na univerzitách.

Plánovanie projektu: Odhady a zmeny plánu

Autor:Pavel Paroulek
Abstrakt:Plán projektu je entita, ktorá sprevádza softvérový projekt počas celého jeho životného cyklu. V pláne projektu sa používajú odhady parametrov projektu. Parametre, na ktoré sa esej sústreďuje sú časove odhady projektu, rozpočet projektu a odhad veľkosti projektu. Počas trvania projektu je potrebné plán aktualizovať a korigovať. V eseji spomenieme najdôležitejšie časti plánu a zameriame sa na dôvody, prečo je potrebné plán upravovať. Pokúsime sa odhaliť rôzne faktory vplývajúce na plán. Spomenieme modely, ktorými je možné parametre projektu odhadnúť. Pokúsime sa predpovedať budúcnosť takýchto modelov. V eseji sa budeme tiež zaoberať cieľmi študentského projektu a spôsobmi ako takýto projekt naplánovať z časového hľadiska.

Úvod do manažmentu plánovania

Autor:Michal Pažitný
Abstrakt:Dokument ponúka všeobecné informácie o plánovaní projektu. Je vhodný pre čitateľov, ktorí nemajú vedomosti o manažmente plánovania a chcú pochopiť zmysel tejto zdanlivo nenáročnej etapy vývoja projektu. Po jeho prečítaní by mal mať čitateľ prehľad o základných úlohách plánovania, ktorých dôsledné vypracovanie je zásadnou podmienkou pre úspešnú realizáciu projektu. Snahou autora je poukázať na skutočnosť, že kvalitné definovanie cieľov, požiadaviek na zdroje, požiadaviek na prácu a vytvorenie plánu na zabezpečenie chodu projektu predurčujú priamočiarejšiu cestu k úspechu. Informácie o tom, na aké aspekty plánovania sa má manažér plánovania zamerať najskôr, ktorým aktivitám je potrebné venovať najviac energie, času a prostriedkov, ale aj ako zabezpečiť komunikáciu medzi členmi projektového tímu, poskytuje dokument na úrovni základných poznatkov, ktoré čitateľ môže bezprostredne použiť na naplánovanie projektu malého rozsahu.

Výber prostriedkov na podporu riadenia softvérového projektu

Autor:Zdenko Porubčan
Abstrakt:Len veľmi ťažko by sa nám darilo predstaviť si v súčasnosti úspešného manažéra riadiaceho softvérový projekt, či už bez pomoci akýchkoľvek osvedčených metód, modelov a tabuliek, alebo podporných prostriedkov v podobe programového vybavenia. Prostriedkov na podporu riadenia existuje nespočetné množstvo a nadobúdajú najrôznejšiu podobu. Ich spoločným menovateľom je dôvod ich vzniku, a síce uľahčenie práce ľuďom pri riadení náročných, nielen softvérových, projektov. Snahou tejto eseje je naznačiť možnosti jednotlivých podporných prostriedkov, spôsoby ich využitia, ale aj identifikovať riziká a nevýhody prameniace z ich nesprávneho výberu či používania. Prvá časť je venovaná existujúcim podporným prostriedkom, ale aj tomu, čo by mal dobrý podporný manažérsky nástroj obsahovať. Zvyšok eseje popisuje pohľad na využitie prostriedkov v oblasti komunikácie, ale najmä úloh – od ich naplánovania cez prideľovanie až po zodpovednosť za ich vykonanie a úspešné ukončenie.

Ako použiť manažment rizík v softvérových projektoch

Autor:Daniel Princzkel
Abstrakt:Vývoj softvérových produktov predstavuje komplikovanú činnosť, ktorú treba podrobne naplánovať a potom riadiť s patričným dohľadom. Aj napriek všetkým úsiliam držania sa vytvoreného plánu sa môže vyskytnúť nečakaná udalosť, ktorá ohrozí očakávaný výsledok. Tieto rizikové situácie sa dajú odhadnúť a kontrolovať do určitej miery, závisí to však od použitej metódy. Existujúce techniky sa rozlišujú v spôsobe použitia, spoľahlivosti a v čase potrebnom na odhadnutie rizík. V tomto dokumente sa zameriame hlavne na opis jednotlivých fáz manažmentu rizík. Začínajúc od identifikácie rizík sa dostaneme až k ich riadeniu. Opíšeme v praxi používané metódy a poukážeme na ich výhody, nedostatky a možnú aplikáciu v softvérových projektoch.

A čo s tou kvalitou?

Autor:Lukáš Sim
Abstrakt:Spolu so vzrastajúcou dôležitosťou a komplexnosťou softvérových produktov sa stále viac skloňuje slovné spojenie „kvalita softvéru“. Aj napriek tomu, že je tento pojem bežne používaný, len málo ľudí si dokáže predstaviť, čo sa za týmto abstraktným pomenovaním skrýva. Úlohou tejto eseje je predstaviť rôzne spôsoby, akými je kvalita softvéru v súčasnosti vnímaná. Taktiež budú popísané výhody a nevýhody jednotlivých definícii tohto pojmu z hľadiska tvorcu softvéru ako aj jeho používateľa. V dokumente bude takisto venovaný priestor pre popísanie možností pre meranie kvality softvéu, a popísané silné a slabé stránky jednotlivých prístupov.

Význam podporných prostriedkov pre riadenie softvérového projektu

Autor:Milan Šillík
Abstrakt:V dnešnej dobe sa softvér vyvíja prevažne v tímoch, pričom tím pozostáva z ľudí, ktorí medzi sebou komunikujú a vzájomnou spoluprácou riešia súvisiace problémy. Podporné prostriedky im uľahčujú prácu, riešia mnohé veci za nich, zefektívňujú spoluprácu a v neposlednom rade pomáhajú udržiavať väčší prehľad o aktuálnom stave projektu. Sú preto dôležitou súčasťou procesu riadenia softvérového projektu. Esej sa podrobnejšie zameriava na dôležitosť podporných prostriedkov v súčasnosti, a ich základné vlastnosti, ktorými by mali disponovať. Nie je totiž ľahké zvoliť si vhodný podporný prostriedok. Článok zároveň ozrejmuje výhody ich nasadenia, jeho hlavným cieľom je zdôrazniť význam podporných prostriedkov pre riadenie softvérového projektu.