Skupina A

Späť na Úvod

Veľkí hráči vs. malí, byrokrati vs. žraloky

Autor:Eduard Kuric
Abstrakt:Väčšina tradičných prístupov pre modelovanie procesov ako napr. iteratívny model ma veľmi malý vplyv pri návrhu a samotnej efektivite softvérových procesov, v ktorých ľudské zdroje predstavujú kritickú oblasť. Tieto modely v princípe ignorujú potreby ľudí, organizačné, sociálne a iné aspekty pri vývoji softvéru a popisujú ho v ideálnych podmienkach. Na strane druhej, manažment projektov sa vo všeobecnosti koncentruje na zdroje a ich využitie. Úlohou je nájsť najlepší kompromis, poskytnúť podporu pre koordináciu ľudí, plánovanie úloh, zabezpečenie finančných a materiálnych prostriedkov. Špecifické začlenenie manažmentu projektov do modelovania softvérových procesov v praxi eliminuje ich hlavné nedostatky. Zručnosti, ktoré sú obsiahnuté v manažmente projektov však môžu byť aplikované rôzne a líšiť sa v závislosti od typu organizácie. V tomto článku poukazujem na rozdiely v manažmente projektov so zameraním sa na ľudské zdroje v organizáciách podľa ich veľkosti a od začlenenia organizácie vo verejnom, resp. súkromnom sektore. V neposlednom rade rozoberám príčiny týchto rozdielov, ktoré úzko súvisia s podpornými prostriedkami a technikami, ktoré tieto organizácie využívajú.

Stihneme to? Problémy s plánovaním softvérového projektu

Autor:Róbert Sopko
Abstrakt:Softvérové produkty sa stávajú stále potrebnejšou súčasťou našich životov a prenikajú do všetkých sfér spoločnosti. Do vývoja softvéru sa vkladajú nemalé finančné prostriedky a tiež nemalé nádeje, že softvér prinesie očakávané výhody a bude spoľahlivo fungovať. Napriek tomu je množstvo vyvinutého softvéru odsúdené na zahodenie, pretože buď nespĺňa požiadavky zákazníkov alebo obsahuje príliš veľa chýb. Ďalšia veľká skupina softvérových projektov síce dokáže priniesť želaný produkt, ale za cenu značne prekročených časových a finančných nákladov. Dôvodov, ktoré tento stav spôsobujú je viacero, ale hlavným z nich je väčšinou zlé plánovanie. V tejto eseji som zhodnotil možnosti boja s neurčitosťou v plánovaní softvérového projektu pomocou agilných metód vývoja.

Zabezpečenie kvality softvérového produktu vyvíjaného malým tímom

Autor:Karol Rástočný
Abstrakt:Na zabezpečenie kvality softvérového produktu sa kladie čoraz väčší dôraz. Tento vývoj navodzuje základnú otázku: Ako zabezpečiť kvalitu vyvíjaného softvérového produktu? Na túto otázku je zložité poskytnúť konkrétnu odpoveď, ktorá by bola univerzálne aplikovateľná na všetky projekty. Jedným z odporúčaní je dopodrobna vypracovať kvalitný plán testovania a počas vývoja softvéru ho dodržiavať. Prečo je však testovanie softvéru také dôležité? Keď už testovať, tak akú techniku testovania je vhodné zvoliť? V tejto eseji som sa zameral na zabezpečenie kvality softvérového produktu vyvíjaného malým tímom z pohľadu testovania softvéru. V eseji som prediskutoval a porovnal často používané metódy testovania, medzi ktoré patrí automatické a manuálne testovanie, testovaním riadený vývoj, funkčné testovanie a náhodné testovanie softvéru.

Ako manažovať riziká v študentských softvérových projektoch

Autor:Vladimír Mihál
Abstrakt:Faktom je, že väčšina študentov informačných technológií neobľubuje manažment. Procesy manažmentu softvérového projektu sa im zdajú príliš nudné, nezaujímavé, nepodstatné a hlavne zbytočne formálne. Dobrý manažment softvérového projektu však môže značne pomôcť pri jeho riešení. Manažment rizík je obzvlášť dôležitý, pretože riziká sprevádzajú všetky projekty, nezávisle na ich rozsahu alebo počte ich riešiteľov, preto existuje potreba priblížiť študentom dôležitosť manažmentu rizík v projekte a ukázať pohodlné spôsoby ako problémom predchádzať. V tejto eseji pojednávam o rizikách, ktoré sprevádzajú menšie projekty podobné tým, ktoré študenti riešia na našej fakulte. Následne v krátkosti špecifikujem spôsob manažmentu rizík pre študentov tak, aby pre nich nebol zbytočne náročný a formálny, a pritom pomohol predvídať riziká, ktoré často komplikujú priebeh na pohľad jednoduchých projektov.

Sledovanie úloh v projekte a problémy s tým spojené

Autor:Ján Zdechovan
Abstrakt:V eseji sa venujem problematike sledovania priebehu úloh v softvérovom projekte. Zameriavam sa na problémy, ktoré vznikajú v dôsledku zanedbaného alebo nedostatočného reportovania stavu úloh. Opisujem následky, ktoré môžu v projekte vzniknúť z tohto nedostatku a rozoberám, ako ovplyvňujú priebeh celého projektu z pohľadu ďalšieho plánovania a riadenia, ale aj to, ako by sa dali informácie získané sledovaním stavu úloh využiť či už v prospech celého projektu, alebo na podporu osobného manažmentu jeho členov. Ďalej sa zaoberám možnými riešeniami, ktoré by mohli pomôcť tento problém eliminovať. Predstavujem tu tiež v krátkosti niektoré existujúce nástroje na sledovanie úloh, ktoré boli navrhnuté na riešenie takýchto problémov.

Problémy v procese plánovania softvérových projektov

Autor:Kamil Bartal
Abstrakt:Tvorba plánov v softvérových projektoch je kritický proces ovplyvňujúci úspešnosť projektov, a preto je dôležité neustále tento proces analyzovať a zdokonaľovať. Esej predstavuje môj názor na problematiku plánovania v softvérových projektoch. Zaujímavým pohľadom cez deväť kľúčových problémov plánovania hodnotím a vyjadrujem svoje osobné skúsenosti z prostredia rozsiahlych, ale aj menších školských softvérových projektov. Esej opisuje aj problémy, s ktorými sa projektoví manažéri stretávajú v procese aktualizácie plánov. Táto esej si nekladie za cieľ poskytnúť kompletný pohľad na problematiku plánovania, naopak ponúka môj subjektívny pohľad, ktorý som získal participovaním na niekoľkých softvérových projektoch.

Ako kvalitne vyriešiť tímový projekt?

Autor:Peter Abelovský
Abstrakt:Kvalita softvéru je v súčasnosti dobre definovaný a často používaný pojem. Čo však značí pojem kvalita v ponímaní predmetu Tvorba softvérového systému v tíme, ktorý prebieha na našej fakulte? V eseji sa zaoberám výberom najvhodnejšieho pohľadu na kvalitu v kontexte tímových projektov. Vplyv na ňu majú všetky fázy životného cyklu projektu - od špecifikácie po jeho odovzdanie. Pravdepodobne najdôležitejšou pre kvalitu výsledného produktu je fáza návrhu určujúca časovú náročnosť nasledujúcich fáz projektu. Ďalším dôležitým faktorom je vzdelanie členov tímu a ich nasadenie v procese zabezpečovania kvality prebiehajúceho počas celej doby trvania projektu. Častými dôvodmi zníženej kvality nielen tímových projektov je neskoré zapojenie testovania, nesprávne použitie refaktoringu, či prílišné spoliehanie sa na návrhové vzory a moderné nástroje tvorby softvéru. V eseji vyjadrujem svoj názor k správnemu použitiu spomenutých techník v prostredí tímového projektu, pri ktorom zvyšujú kvalitu jeho výsledku.

V malom projekte malé riziká?

Autor:Marián Hraško
Abstrakt:Manažment rizík býva na malých projektoch často podceňovaný, nakoľko môže byť celkovo vnímaný ako nadbytočné náklady. Opak však môže byť pravdou a investície sa môžu vrátiť v podobe zažehnanej pohromy, ktorá by pri jej nepredchádzaní spôsobila niekoľkonásobné škody. Nie je to však len o nákladoch, samozrejmosťou je napr. aj vyššia pravdepodobnosť úspešného projektu, a teda ide aj o reputáciu a iné faktory. Týmto sa radí k nevyhnutným prístupom riadenia projektu. Cieľom eseje je analyzovať riziká, ktoré by mohli byť v menších projektoch frekventovanejšie a dôležitejšie, ako klasické riziká vo väčších projektoch. Pokúsim sa nájsť odpovedať na otázku, či má význam sa naplno venovať manažmentu rizík v menších projektoch, a aký dopad by mohlo mať jeho úplné vynechanie.

Vplyv monitorovania softvérového projektu na manažment zmien

Autor:Dušan Torda
Abstrakt:Monitorovanie a sledovanie vývoja projektu je jedným z kľúčových aspektov pre správny a úspešný vývoj kvalitného softvérového produktu. Pri monitorovaní sa zohľadňujú rôzne faktory, akými sú charakteristika a vlastnosti vyvíjaného projektu, plánovanie, vývoj, dodržiavanie termínov a stanovených cieľov, kvalita produktu a manažment. V nasledujúcich častiach práce vyjadrujem svoj názor najmä na vplyv monitorovania vývoja produktu na manažment zmien, ktorý je veľmi dôležitý pri vývoji a plánovaní projektu. Dôležité je včasné identifikovanie a následná realizácia potrebnej zmeny, ktoré dokáže ušetriť čas, finančné a ľudské zdroje, napomôže dodržaniu stanovených termínov a celkovej spokojnosti zákazníka.

Vplyv osobnosti na výber rolí v tíme, nie naopak

Autor:Peter Basár
Abstrakt:Hlavným motívom práce v tíme je dosiahnutie takých cieľov, ktoré samostatne pracujúci jedinec nie je schopný dosiahnuť. Garantuje však vytvorenie pracovného tímu automaticky úspech projektu a dosiahnutie očakávaných výsledkov? Nie, nemusí. Úspech projektu sa vo veľkej miere odvíja od osobnostnej skladby pracovného tímu. Každá osobnosť prináša do tímu svoj vlastný vklad v podobe svojich osobnostných vlastností, z ktorých niektoré sú v prospech tímu, niektoré naopak nie a ďalšie môžu byť prospešné ak sa kombinujú s vhodnými vlastnosťami ďalších členov tímu. Analýza osobností v tíme zohráva dôležitú úlohu taktiež pri rozdelení úloh v tíme. V eseji prinášam vlastný pohľad na jednotlivé osobnostné typy, ich interakciu v tíme a poukazujem na výhody a nevýhody možných kombinácií osobností v tíme v závislosti od veľkosti projektu.

Softvérové nástroje podpory manažmentu – Kamarát, či nepriateľ?

Autor:Pavol Nágl
Abstrakt:Môj otec hovorí, že všetko v zásade trvá vždy dlhšie, ako sa človeku na prvý pohľad zdá. Ja mám pocit, že v oblasti vývoja softvéru to platí dvojnásobne. Komplikované softvérové projekty sú spleťou citlivo prepojených úloh. V súčasnej situácii úzkej špecializácie ľudí v oblastiach IT je takmer nemožné, aby manažér ovládal všetky technológie používané jeho podriadenými. Väčšina z projektových úloh sa mu preto javí ako čierna skrinka. Na druhej strane programátor vidí iba svoj úzky problém a často nie jeho dopad na projekt ako celok. Komunikácia v tíme je teda nevyhnutná. Tato esej pojednáva o jednom z podľa môjho názoru najlepších riešení komunikácie v tíme a sledovania stavu projektu. Pojednáva o softvérových nástrojoch podpory projektového manažmentu a ich význame. Pojednáva o čase ktorý takéto nástroje ušetria manažérovi, ako aj o čase, ktorý zaberú programátorovi.

Čas na plán B?

Autor:Martin Mihalovič
Abstrakt:Asi každý, kto bol niekedy súčasťou vývoja softvéru si uvedomuje dôležitosť plánovania takéhoto typu projektu. Asi každý, kto bol niekedy pri vývoji softvéru vie, že tu plány často nevychádzajú. Príčiny môžu byť rôzne, no všeobecne platí, že počítačový program je ťažko opísateľný (pokiaľ nie je hotový) a aj preto ťažko plánovateľný. V tejto eseji opisujem jeden spôsob, ako pri tvorbe plánu v ňom zahrnúť fakt, že v projekte je niečo, čo naplánovať neviem. Aj pri veľkom úsilí stále nie je zaručené, že projekt pôjde podľa plánu a nezmení sa na neriadenú strelu. Ak to nastane, je načase starý plán pochovať a nastaviť vývoj podľa nových pravidiel. Jeden pohľad na to, ako to urobiť, je tiež súčasťou tejto eseje.

Ako zabezpečiť kvalitu softvérového projektu

Autor:Ľubomír Lackovič
Abstrakt:Zabezpečiť kvalitu softvéru by malo byť pre vývojárov samozrejmosťou. Čo to však presne znamená? Vo svojej eseji chcem poukázať na to, že pod kvalitným softvérom si môže predstavovať každý niečo iné. Rôzni ľudia môžu mať odlišné priority, aj keď sa ciele na prvý pohľad zdajú rovnaké. Niekto požaduje spoľahlivosť a rýchlosť, iný pekné grafické rozhranie. Z toho dôvodu je veľmi dôležité zapojiť zákazníka do procesu vývoja softvéru. Okrem toho chcem zdôrazniť, akú významnú úlohu hrá testovanie v tomto procese pre zabezpečenie vnútornej kvality softvéru. Jeho zanedbanie môže viesť k nepoužiteľnosti softvéru v produkčnom nasadení alebo dokonca k spôsobeniu škody zákazníkovi.

Ako plávať a nepotknúť sa...

Autor:Marcela Polerecká
Abstrakt:Rast malej spoločnosti je ako rast malého stromu. Na začiatku si musí zvyknúť na podmienky, v ktorých začal rásť, neskôr sú to klimatické zmeny, rôzni škodcovia a tiež človek. Musí sa naučiť čeliť všetkému... So spoločnosťou je to podobné... s jej rastom, zvyšovaním počtu zamestnancov, vstupovaním do nových, ešte nepreskúmaných projektov, rozširovaním sa, využívaním nových technológií, ale tiež vplyvom ekonomickej a finančnej sféry, sa zvyšuje aj pravdepodobnosť výskytu rôznych rizík. Je veľa spôsobov ako predchádzať rizikám, ako správne plávať a nepotknúť sa. To, čo je potrebné a prvoradé, je správna analýza, naplánovanie všetkých krokov dopredu, určiť pre a proti, čo je potrebné obetovať a čo nie. Pri pohľade na spoločnosť poukazujeme najmä na riziká, chyby a omyly, ktoré vznikajú dôsledkom vplyvu ľudského faktora, nesprávnym postojom, rozhodnutiami, nepremyslenými krokmi a technológiami.

Vyhnite sa neužitočnému monitorovaniu

Autor:Martin Uhlík
Abstrakt:Úspech softvérového projektu závisí od mnohých faktorov. Jeden z nich je práve monitorovanie, ktoré poskytuje spätnú väzbu pre proces riadenia. Rozhodnúť sa monitorovať softvérový projekt je len začiatok, ale ako sa vyhnúť zbytočnému zaťaženiu a monitorovať užitočne? Vybrať správne množstvo a podstatné údaje vzhľadom na projekt, ktoré vyhovujú konkrétnemu manažérovi je kľúčové. Niekedy je menej viac. V eseji sa tiež dozviete, ako sa dá zistiť smer, ktorým sa projekt uberá a ďalšie výhody, ktoré monitorovanie prináša. Ďalej aké monitorovanie je nevhodné vzhľadom na typ a veľkosť projektu podľa môjho osobného názoru. Všetky tieto otázky ešte konfrontujem so školskými projektmi, kde je podstata monitorovania úplne iná, ovplyvnená cieľmi projektov.

Babka k babce, budú kapce

Autor:Peter Voroňák
Abstrakt:Dôsledkom rôznej kombinácie charakterových čŕt je osoba jedinečná a rozmanitá, ale vo všeobecných znakoch je možné ju začleniť do skupiny. Každý reagujeme na inú osobu ináč, každému je sympatické niečo iné a každý máme iné hodnoty. Dalo by sa povedať, že vytvorenie pracovnej skupiny, s ktorou by boli všetci jej členovia spokojní a výborne socializovaní, je podobné ako si hľadať partnera či lásku na celý život. V tejto odbornej eseji poukazujem, že zostavenie pracovnej skupiny bez ohľadu na charakterové vlastnosti jednotlivých členov môže spôsobovať záujmové ale aj interakčné konflikty medzi nimi. V ďalšej časti opisujem osobnostné charaktery, možné pozitívne aj negatívne dôsledky ich spájania. Sú znázornené na príkladoch umelo vytvorených skupín. Čitateľovi približujem problematiku aj príkladom, ktoré osobnostné charaktery sú alebo nie sú sympatické môjmu charakteru.