Skupina G

Riadenie softvérového projektu alebo rozdelením úloh to len začína

Autor:Ivan Hujsi
Abstrakt:Esej približuje niektoré aspekty riadenia tímových projektov, dôležité pre manažment ľudských zdrojov. Riadenie je komplexnou činnosťou, ktorá je vykonávaná v rôznej miere počas celej existencie projektu. Riadenie chápeme v prvom rade ako prideľovanie rolí a úloh členom tímu Ľudia však majú, bez dostatočnej motivácie, tendenciu pristupovať k úlohám aj v tomto zmysle: “Čo môžem urobiť dnes, odložím na pozajtra a mám dva dni voľna.“ Preto sa s riadením spája aj potreba komunikácie a kontroly. Možnosť kontrolovať priebeh a ukončenie pridelených úloh je pre ďalšie plánovanie a riadenie nevyhnutné. V závere eseje hodnotím výber prostriedku pre tvorbu softvérového systému, ktorý sme si zvolil, pri práci na tímovom projekte.

Využiteľnosť plánovania v malých projektoch

Autor:Jaroslav Chnúrik
Abstrakt:Čím ďalej, tým viac rastú nároky na vývoj softvéru a to predovšetkým na dobu vývoja. Z tohto pohľadu je jeho dôležitou časťou plánovanie pretože spotrebováva čas vyhradený na projekt. Efektivita plánovania sa teda stáva aktuálnou témou. V priebehu času bolo vytvorených niekoľko odporúčaných postupov. Tie sú rôzne vhodné pre malé alebo veľké projekty. Je naozaj také dôležité plánovať všetko a vždy? Aký vplyv by malo vynechanie alebo zjednodušenie práve tejto časti? Pokúsim sa zodpovedať tieto a podobné otázky. Projekty veľkého rozsahu nie sú v danom kontexte zaujímavé pretože by boli bez dostatočného plánovania neuskutočniteľné. V eseji sa teda zameriam na menšie projekty a zhodnotím, do akej miery je vhodné plánovať ich priebeh.

Význam manažmentu kvality v procese tvorby softvéru

Autor:Ján Janík
Abstrakt:Informačné technológie v súčasnosti zasahujú do každej oblasti ľudského života. S narastajúcou komplexnosťou informačných systémov súvisí aj ich čoraz väčšia zodpovednosť a požiadavka na kvalitu. Napriek tejto skutočnosti a prudkému rozvoju informačných technológií ukazujú nedávne prieskumy, že väčšina softvérových projektov končí neúspechom. Zabrániť zlyhaniam a zabezpečiť kvalitu výsledného produktu, ale aj celkového procesu vývoja, sa snaží manažment kvality. Keďže však ide o pojem všeobecný, pokúsim sa v tejto eseji priblížiť význam manažmentu kvality v procese tvorby softvéru, rozobrať činnosti s ním spojené a porovnať špecifiká manažmentu kvality pri väčších a menších projektoch.

Dôležitosť analýzy rizík pri vytváraní softvérového projektu

Autor:Ľuboš Gelányi
Abstrakt:Je všeobecne známe, že pri takmer každej ľudskej činnosti vzniká riziko neúspechu. Preto je dôležite riziká definovať a vopred sa pripraviť na riešenie možných problémov, prípadne obídenie samotného rizika. Analýza rizík je jednou z dôležitých činností potrebných pre úspešné realizovanie softvérového projektu. V súčasnosti je dokázané, že pri dôkladnej analýze rizík je realizácia projektov efektívnejšia. V tejto eseji by som rád priblížil základné výhody analýzy rizík pri vytváraní projektu a spresnil informácie o analýze rizík samotnej ako aj porovnal jej dôležitosť pri vytváraní väčších alebo menších softvérových projektov. Poznatky aplikujem na softvérový projekt , ktorý vytvára Tím 17 v rámci predmetu Tvorba softvérového systému v tíme 1 na FIIT STU.

Vplyv individuálnych motiváciina kvalitu softvéru a plánovanie

Autor:Maroš Urbanec
Abstrakt:Spolu s vývojom softvérového inžinierstva sa vyvinuli aj odskúšané techniky a nástroje, pomocou ktorých sa dá kontinuálne monitorovať kvalita kódu, používateľského rozhrania, výkonu, a pod. Tieto techniky si ale vyžadujú počiatočné investície času a úsilia. Práve kvôli týmto počiatočným investíciam sa mnohé projekty vyvíjajú bez nich, napriek tomu, že opakované skúsenosti ukazujú ich prospešnosť a návratnosť týchto investícií. Nastáva otázka, prečo je tomu tak. Na to, aby sme pochopili dôvody takéhoto konania, a ako sa dá takéto správanie zmeniť, vystopujeme jeho ekonomické a psychologické korene. Ukážeme si, že rozhodnutia a stavy, ktoré sú z pohľadu projektu alebo organizácie iracionálne a neekonomické, môžu prameniť z racionálnych reakcií jednotlivcov na poskytnuté motivácie. Pozrieme sa na to, ako takéto rozhodnutia vplývajú na kvalitu softvérového produktu, chybovosť, možnosť údržby, ako aj na vplyv na plánovanie spôsobené nízkou úrovňou spomenutých vlastností.

Tím ako mozaika – Vplyv osobností na výkonnosť

Autor:Juraj Drahoš
Abstrakt:Sila tímu je v jeho členoch. Každý tím, nielen v oblasti vývoja softvéru, je zložený z ľudí, spája nielen ich silné stránky, ale aj tie odvrátené. Na svete neexistujú dvaja rovnakí ľudia - zložiť tím, ktorý bude fungovať a dosahovať nadpriemerné výsledky bez vážnych konfliktov a trhlín, je preto komplexná úloha s nie vždy jednoduchým riešením. Správne zloženie je pritom základným kameňom a faktorom výrazne ovplyvňujúcim budúcnosť každého tímu. Pomocou neho možno dosiahnuť zdravé a produktívne pracovné prostredie, výrazne zvýšiť efektivitu riešenia vzniknutých problémov a v neposlednom rade spríjemniť vzájomnú spoluprácu medzi jednotlivými členmi. V eseji sa budem venovať rôznym metódam analýzy ľudskej osobnosti, so zreteľom na rozdelenie úloh v tíme, definovanie základných typov ľudských charakterov. Cieľom je vyskladať ideálnu mozaiku, teda odporučiť optimálne zloženie tímu, ktorý bude fungovať efektívne, dosahovať maximálnu možnú výkonnosť a minimalizovať počet konfliktov a nezhôd.

Dôležitosť výberu vhodného tímového jazyka pre úspešný vývoj

Autor:Michal Jantošovič
Abstrakt:Softvérové projekty sú množinou činností, prostriedkov a ľudí. Aj s veľmi veľkou mierou tolerancie k významu slova projekt, je ťažké za projekt vydávať napríklad jednoduchú softvérovú kalkulačku. Musí to byť niečo rozsahom a zložitosťou väčšie, niečo, na čom sa podieľa väčší počet ľudí ako jeden alebo dvaja. Tak ako aj jednotlivé časti výsledného výrobku musia spolu spolupracovať, tak je nevyhnutná aj spolupráca a dorozumievanie sa ľudí, ktorí na projekte pracujú. Výber vhodnej formy ich komunikácie, rovnako ako aj jej spôsob, delegovanie zodpovedností medzi členov tímu a ich dodržiavanie, sú dôležité predpoklady pre efektívny vývoj softvéru a minimalizovanie kolízií pri práci na projekte medzi členmi tímu, pretože čas nie je v projekte zanedbateľná veličina. Existujú rôzne prostriedky, ktoré uľahčujú dorozumievanie sa v tíme a tým šetria čas a v závislosti od neho aj finančné prostriedky vynaložené na vývoj. Táto esej sa zaoberá spôsobmi komunikácie, ktoré sú vhodné pre malý softvérový tím, možnosťami ako sa môžu informácie v tíme distribuovať a aká forma je najvhodnejšia pre zrozumiteľnú komunikáciu.

Prínos softvéru na podporu riadenia softvérového projektu

Autor:Robert Švajdlenka
Abstrakt:V súčasnosti sa pri vývoji softvéru bežne používajú rôzne podporné prostriedky na zefektívnenie vývoja softvéru ako aj na podporu riadenia softvérových projektov. Rýchle rozšírenie softvérových prostriedkov na podporu riadenia softvérových projektov vytvorilo priestor na dynamický rozvoj v oblasti vývoja takýchto nástrojov. Dnes existuje mnoho rôznych nástrojov s rôznou funkcionalitou, realizáciou užívateľského rozhrania, zameraním, rôznou cenou a licenčnou politikou. Pri výbere podporného nástroja je dôležité zvážiť jeho prínos pre projekt, aby riadenie projektu s jeho pomocou nebolo kontraproduktívne najmä v súvislosti s plytvaním ľudských zdrojov na prácu s týmto nástrojom. V eseji popisujem niekoľko vybraných nástrojov z rôznych kategórií, pričom sa zameriavam na ich funkcionalitu a prínos pre samotný softvérový projekt najmä v súvislosti s veľkosťou projektu a prezentujem moje názory a postrehy nadobudnuté pri práci s nimi.

Úloha plánovania v softvérových projektoch

Autor:Jozef Barna
Abstrakt:Každá rozsiahlejšia činnosť si vyžaduje určité stupne plánovania. Plánovanie ako také sa využíva nie len v softvérovom priemysle, ale v každej oblasti nášho žitia. Existuje niekoľko rôznych spôsobov a prístupov k plánovaniu, o ktorých efektivite sa dá diskutovať. Keď sa však pozrieme na oblasť softvérových projektov, niektoré spôsoby sú viac vhodné ako iné. Markantné a významné je použitie časových rozvrhov. Jedným zo spôsobov, ako vytvárať tieto rozvrhy, je použitie Ganttovej schémy, ktorá slúži ako jednoduchá, ale pritom mocná pomôcka pri plánovaní projektov rôzneho zamerania. Má však použitie tejto metódy len výhody, alebo je možné nájsť aj nevýhody, ktoré nás nútia zamyslieť sa nad použitím tohto typu schémy?

Testovanie softvérového produktu a jeho vlastností

Autor:Tomáš Tomašovič
Abstrakt:V eseji je popísané všeobecné testovanie softvérového produktu, testovanie produktu ohľadom bezpečnosti, jeho funkcionality, správania sa v určitých situáciách . Softvérový produkt musí byť dôkladne zabezpečený proti nepovolanému prístupu do systému, úniku dát, či výpadku. Taktiež musí byť imúnny voči vstupu nekorektných a nekompletných dát od používateľa. Ďalej sa esej zameriava na rôzne techniky testovania softvérového produktu, charakterizuje viacero konkrétnych techník. Dôležitá je tiež kontrola kvality produktu, nedostatočne kvalitný produkt v budúcnosti vyžaduje ďalšie, mnohokrát zbytočné investície. V súčasnosti nie je kvalita a bezpečnosť softvérových produktov nie je na dostatočnej úrovni.

Evolúcia manažmentu rizík v dlhotrvajúcich projektoch

Autor:Andrej Hopko
Abstrakt:Manažment riadenia rizík je bežným úkonom riadenia projektu. Samotný proces aj dokumentácia sú špecifikované v medzinárodných aj industriálnych štandardoch. Úlohou tejto techniky je predvídať riziká, a tak minimalizovať následky ich prípadného zhmotnenia. Prvá časť eseje je venovaná jednotlivým prvkom riadenia rizík projektu. Venujem sa identifikácii, analýze aj plánovaniu. Hlavne však hľadám praktické chyby v chápaní metodiky riadenia rizík. Navyše v tejto eseji prinášam úvahu na otázku, či existuje určitá forma časom podmienenej zmeny v prístupe a vzťahu projektových manažérov k procesu analýzy rizík vo väčších projektoch. Ako zdroj mi poslúži okrem odbornej literatúry aj rozhovor s projektovým manažérom so skúsenosťami s dlhodobo vyvíjaným projektom. Práve vďaka dvom diametrálne odlišným zdrojom z dvoch rôznych svetov je táto esej o čosi zaujímavejším pohľadom, než ostatné unilaterálne pohľady.

Vplyv monitorovania na vývoj softvérového produktu

Autor:Frederik Ferencz
Abstrakt:Podstatou monitorovania softvérového projektu je dozeranie na prácu softvérového tímu. Slúži projektovým manažérom ako pomocný nástroj pre efektívne riadenie projektu. Ak sa projekt nevyvíja podľa plánu, manažér navrhne akcie na napravenie problému. Jeho nesprávny úsudok však môže mať v konečnom dôsledku úplne kontraproduktívny efekt, ako napríklad neprimerané zmeny, zbytočné spomalenie vývoja alebo nadmerná spotreba zdrojov. Preto treba myslieť na základnú zásadu, že monitorovanie má pomáhať zrýchleniu progresu projektu a nie byť bremenom. Táto esej pojednáva v prvom rade o tom, čo treba monitorovať, aké metódy sa na to dajú použiť a aký má monitorovanie v konečnom dôsledku vplyv na úspech alebo neúspech celého projektu. Keďže základom monitorovania je sledovanie progresu projektu, tímu a pracovníkov, bližšie sa zameriavame hlavne na metódy merania a vyjadrenia progresu.

Typy osobností a ich vplyv na plnenie úloh v roliach softvérového projektu

Autor:Marek Barilla
Abstrakt:Každý človek má v sebe ukrytú určitú časť, alebo druh osobnosti. Ale som si istý, že v každom z nás driemu vlastnosti, ktoré nie sme schopní objaviť, pokiaľ sa nenaskytne problém, ktorý bez nich nevieme vyriešiť. Vlastnosti človeka sú často viditeľné už pri prvom kontakte s ním. Preto by som sa rád zameral na typy osobností a ich rozdelenie a vplyv na celkovú úspešnosť projektu v jednotlivých jeho častiach. Každá rola je niečím špecifická a každá osobnosť je vhodná na niečo iné. Avšak si myslím, že osobnosť je v každom z nás vybudovaná a naučená, aj keď je pravda, že niektoré vlohy sú vrodené a každý má talent na niečo iné.

Spôsob komunikácie a distribúcia informácii v malom projekte

Autor:Vladimír Tuček
Abstrakt:Väčšina softvérových projektov sa v súčasnosti vyvíja v tíme, v ktorom musia títo členovia tímu vzájomne spolu komunikovať a vymieňať si informácie. Každý z členov musí splniť svoju úlohu pre úspešné odovzdanie celého projektu. Mnoho projektov je časovo obmedzených a je potrebné používať efektívne formy komunikácie a distribúcie znalostí pre ukončenie projektu v čo najkratšom čase v potrebnej kvalite. Veľká časť plánovania komunikácie je v rukách projektového manažéra, ktorého úlohou je koordinovať projekt a byť neustále informovaný o stave projektu a jeho dôležitých otázkach. Existuje mnoho komunikačných prostriedkov a ich využitím sa môže projekt plynule vyvíjať. V eseji rozoberiem ako plánovať komunikáciu medzi členmi tímu, ako aj spôsob výmeny informácii s využitím podporných prostriedkov.