TP CUP 2018 - 2. kolo

TÍM 1 ISS - Votter

Votter

Členovia tímu: Lukáš Babula, Pavel Balashov, Michal Dolnák, Michal Hucko, Elena Štefancová, Miroslav Valčičák, Andrej Vítek
Ved. tímu: Dr. Ondrej Kaššák

O ČOM TO VLASTNE JE?

Aplikácia na spravodlivé rozhodovanie v skupinách, ktorá zjednodušuje dohadovanie sa. Jej hlasovacie stratégie sú uspôsobené pre širokú paletu situácií a tak pomáha riešiť nekonečné dohadovanie.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Je to aplikácia, ktorej cieľom je zjednodušenie hlasovania v skupinách. Má potenciálne širokú základňu zákazníkov, keďže každý z nás sa už dostal do situácie, že sa potrebuje s priateľmi či v rodine rozhodnúť na aký film ísť do kina či kam ísť na dovolenku. Dôležitou úlohou nášho riešenia je čo najviac zjednodušiť ovládanie aplikácie, aby ju všetci záujemcovia vedeli používať bez väčších problémov a taktiež aby si boli schopní správne vybrať stratégiu na riešenie ich skupinového problému.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 3 IS-SI/PKSS - reCommers

Recommendation for E-commerce

Členovia tímu: Matúš Cuper, Ondrej Kaščák, Lukáš Manduch, Ivana Mujgošová, Jozef Pazúrik, Ondrej Pitoňák, Ondrej Selecký, Martin Schnürer
Ved. tímu: Dr. Ivan Srba

O ČOM TO VLASTNE JE?

Cieľom projektu reCommers je nahradenie a vylepšenie existujúcej infraštruktúry systému pre tvorbu odporúčania. Využíva pri zlepšovaní procesu tvorby odporúčačov, uľahčení nájdenia chyby v prípade nečakaných udalostí a taktiež pri zamedzení dlhotrvajúcemu výpadku príjimania dát. Medzi jeho zaujímavé črty patria monitorovanie a vizualizácie dát, možnosť prispôsobenia pre ďalšie projekty.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Medzi hlavné výhody nášho projektu reCommers patrí jeho reálne využitie v praxi. Po jeho ukončení bude nasadený a budú ho zdokonaľovať členovia tímu, ktorí vytvorili jeho prvotnú verziu. Pri jeho tvorbe sa snažíme, aby ho bolo možné použiť a prispôsobiť pre rôzne odporúčače, čo umožní jeho široké využitie.

Ďalšou zaujimavosť je, že používame rôzne technológie a máme široké prepojenie front endu a back endu. Pri jeho implementácii použitých je viacero technológií, ktoré umožňujú sledovanie dát s ktorými systém pracuje a v prípade nečakaných udalostí systém posiela upozornenia o chybe.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 5 IS-SI - YSTAD

Investment Portal

Členovia tímu: Tomáš Gábrš, Martina Halajová, Martin Hauskrecht, Lukáš Meňhert, Filip Mrocek, Michal Staškovan, Filip Súkeník
Ved. tímu: Dr. Karol Rástočný

O ČOM TO VLASTNE JE?

Investment Portal je aplikácia určená pre začínajúcich investorov, ktorí chcú vstúpiť na investičný trh ale postrádajú skúsenosti v tejto oblasti. Hlavným cieľom tejto aplikácie je pomôcť im zorientovať sa vo svete investícií a poskytnúť im možnosť ako si udržať prehľad vo svojich investíciách a pomôcť im pri ich prvých krokoch v investičnom svete.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Na súčasnom trhu je dostupných množstvo aplikácií pre sledovanie investícií. Väčšina z nich však určená pre skúsených používateľov a ľudí s doménovou znalosťou v oblasti investovania. Investment Portal je aplikácia určená na sledovanie investícií so zameraním na laikov. Neskúseným používateľov pomôže v ich prvých krokoch v investičnom svete a pomôže im udržať si prehľad vo svojich investíciách aj s pomocou prehľadných grafov odzrkadľujúcich stav ich investičných portfólií. Okrem kontextovych nápovied má aplikácia pre nováčikov pripravených niekoľko modelových portfólií, ktoré pomôžu novým používateľom získať prehľad v tejto oblasti a zistiť ako by sa stav ich investícií mohol vyvíjať.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 7 ISS/IT - ByteCrowd

Behametrics

Členovia tímu: Gergely Abelovský, Peter Bakonyi, Patrik Beka, Matúš Čičman, Peter Kaňuch, Michaela Nguyenová, Tomáš Lach, Jakub Kazimír
Ved. tímu: Kamil Burda

O ČOM TO VLASTNE JE?

Projekt Behametrics zahŕňa aktívnu autentifikáciu, ktorého cieľom je rozšíriť oblasť bezpečnosti vytvorením knižnice, ľahko integrovateľnej vývojármi v ich práve vyvíjaných aplikáciách a dokáže identifikovať oprávneného používateľa alebo možné neoprávnené použitie útočníkom pomocou strojového učenia na základe behaviorálnych znakov vytvorených zo surových dát zozbieraných zo senzorov mobilného zariadenia.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Projekt Behametrics pozostáva z viacerých častí, ktoré v sebe zahŕňajú rôzne technológie. To nás zaujalo už pri výbere témy, kde si každý člen nášho tímu dokázal prísť na svoje, no taktiež videl výzvu naučiť sa niečo nové z inej oblasti. Samotné riešenie pozostáva z loggera naprogramovaného pre operačný systém Android a serverovej aplikácie pre spracovanie a vyhodnotenie dát pomocou strojového učenia v jazyku Python, kde môžeme s dátami experimentovať. Zaujímavosťou, no hlavne výzvou pre nás bolo vytvoriť celé riešenie tak, aby bolo univerzálne pre rôzne aplikácie podobného typu, čo nás tak trochu odlíšilo od tradičného vývoja softvéru.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 8 IS-SI - MOD-eli on demand

Funtoro MOD - Distribučný dotazníkový systém

Členovia tímu: Mária Dlhá, Štefan Grivalský, Yurii Hubar, Erik Chodorčuk, Nadežda Juhásová, Adam Strásky, Roderik Williger, Peter Žabka
Ved. tímu: Dr. Peter Pištek

O ČOM TO VLASTNE JE?

Projekt sa zaoberá rozširovaním funkcionality na obrazovkách v dopravných prostriedkoch o možnosť vyplnenia dotazníka v dopravných spoločnostiach. Vypĺňanie dotazníkov slúži cestujúcim na skrátenie času počas dlhého cestovania, ale aj na ohodnotenie služieb danej spoločnosti. Na základe ohodnocovania je možné zlepšiť služby v dopravných spoločnostiach pre získanie väčšieho množstva spokojných zákazníkov.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Rozšírenie funckionality o dotazníky na obrázovkách poskytne cestujúcim ďalšiu možnosť skrátenia času pri ich cestovaní. Dotazníky prinášajú výhody aj pre cestujúcich, ale aj pre dopravné spoločnosti, ktoré si na základe dotazníkov môžu zlepšiť svoje služby poskytované v doprave. Ďalšou výhodou je, že majitelia autobusových flotíl si môžu vytvárať vlastné dotazníky s ľubovoľným obsahom a charakterom, ktorý im najviac vyhovuje a ľahko ich distribuovať do celej siete autobusov. Na rozdiel od riešení u iných poskytovateľov, v našom projekte zaraďujeme do dotazníkov aj zábavné prvky, ktoré by mali zvýšiť záujem cestujúceho vyplniť dotazník.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 9 IS-SI - Pactum9

Otvorené zmluvy: Budovanie prepojení vo verejných dátach

Členovia tímu: Nghia Pham van, Michal Polák, Martin Fukas, Michal Selický, Ľubomír Samotný, Michal Števuliak, Marek Števuliak
Ved. tímu: Dr. Róbert Móro

O ČOM TO VLASTNE JE?

Projekt Otvorené Zmluvy ponúka občanom možnosť prezerať, komentovať, označovať a vyhľadávať zmluvy publikovaná štátom. Integruje informácie z viacerých zdrojov, ktoré zvyšujú pridanú hodnotu pre používateľov. Prepojením informácií z týchto registrov so zmluvami sa snažíme zvýšiť transparenciu a otvorenosť štátu a podporiť investigatívnu činnosť žurnalistov ale aj občanov.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Projekt Otvorené Zmluvy ponúka centralizovaný portál kde môžu používatelia prezerať nielen zmluvy, ale aj sprievodné dáta k ním získané zo štátnych registrov ako napríklad Register Právnických Osôb alebo Register Partnerov Verejného Sektora. Integrácia týchto informácií zvyšuje možnosť nájsť podozrivé zmluvy, čím sa zvyšuje otvorenosť a transparencia štátu. Taktiež umožňuje portál diskusiu s inými používateľmi, možnosť sledovať zmluvu a označovať potenciálne podozrivé zmluvy pre iných. Projekt má preto hodnotu nielen pre žurnalistov, ale aj pre iných občanov ktorý sa zaujímajú o štát a firmy s ktorými štát uzatvára zmluvy.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 12 ISS/IT - O.F.C.S.A.

Ontosec

Členovia tímu: Jakub Janeček, Michal Ševčík, Denis Grotkovský, Martin Gulis, Marek Vlha, Barbora Ungerová, Jana Tomcsányiová
Ved. tímu: Martin Labaj

O ČOM TO VLASTNE JE?

Cieľom nášho projektu je vytvorenie aplikácie na manažment certifikačných schém, podľa ktorých sú certifikované cloudové služby. Našou motiváciou je umožniť cezhraničnú interoperabilitu a automatizované porovnávanie certifikačných schém ich formalizáciou pomocou ontológie. Naša aplikácia zjednodušuje využívanie cloudových služieb používateľmi z rôznych krajín, kde sú na cloudové služby kladené odlišné požiadavky.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

V dnešnej dobe sú čoraz viac využívané cloudové služby, ktoré dokážu malým firmám ušetriť peniaze a námahu. Krajiny EÚ však majú rôzne zákony o tom, ako sa môže nakladať so štátnymi údajmi a sami používatelia majú rôzne nároky na využívané cloudové služby. V súčasnosti preto na celoeurópskej úrovni vzniká platforma uznávania a rozpoznávania cloudových služieb, ktorej súčasťou je aj náš projekt. Požiadavky kladené na cloudové služby sú v našej aplikácii opísané prostredníctvom spoločného slovníka – ontológie. Tým pádom sa každá zmena, ktorá v dokumentoch s požiadavkami nastane, spracováva človekom len raz, ten ju formalizuje a s formalizovaným zápisom ďalej pracujeme algoritmicky.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 13 IS-SI/IT - Chaos

iWeb

Členovia tímu: Ivan Andrejkovič, Tadeáš Broniš, Gabriela Hózová, Nikolas Janec, Jaroslav Lišiak, Tomáš Ofčarovič, Michal Škuta
Ved. tímu: Juraj Vincúr

O ČOM TO VLASTNE JE?

Cieľom projektu je navrhnúť a vytvoriť nový druh webovej stránky, ktorá umožní prehľadávať informačný priestor v pohlcujúcom prostredí virtuálnej reality. Pomocou tohto projektu chceme používateľa vtiahnuť do virtuálneho priestoru s možnosťou interakcie s objektami, zobrazením informácii o objekte a možnosťou voľne sa v priestore pohybovať.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Najnovším hitom dnešnej doby je bez pochýb prostredie virtuálnej reality. Technológia 3D virtuálnych prehliadok sa začína rozmáhať a začínajú ju využívať aj múzeá a niektoré školy na výučbu. Keďže táto technológia je čoraz prístupnejšia bežnému používateľovi, stáva sa vhodným nástrojom ako transformovať informácie na webe do 3D reprezentácií a teda spraviť z webu virtuálny priestor, v ktorom sa človek môže navigovať a interagovať rovnako ako s reálnym svetom. Poskytuje priestor pre nový druh prezentácie informácií, ktorý je jednoduché pochopiť. Virtuálne prehliadky rôznych priestorov sú výborný spôsob ako sa s nimi zoznámiť skôr než ich ľudia fyzicky navštívia a taktiež to môže fungovať aj s webovým priestorom, ktorého prehliadkou sa náš projekt zaoberá.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 15 IS-SI - Parkety

Inteligentné parkovanie [Smart Parking]

Členovia tímu: Peter Babinec, Martin Hoang, Jakub Hučko, Marek Karas, Miroslav Lehotský, Jakub Mičo, Samuel Púčať, Stanislav Vnenčák
Ved. tímu: Dr. Ivan Srba

O ČOM TO VLASTNE JE?

Projekt inteligentného parkovania sa zaoberá vytvorením systému, ktorý bude slúžiť na monitorovanie a predpovedanie obsadenosti parkovacích miest s využitím IoT senzorov identifikujúcich prítomnosť vozidla na parkovacom mieste pre účely poskytovania reálnych informácií o obsadenosti parkovacích miest a optimalizácie zdrojov na zabezpečenie dopravnej infraštruktúry vo väčších mestách, kde je dlhotrvajúci problém s parkovaním.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Pred zhruba štyridsiatimi rokmi nastala v automobilovom priemysle priemyselná revolúcia a počet áut sa začal dramaticky zvyšovať. Náš život sa stal dynamickejším a automobily sa stali jeho každodennou súčasťou. Dramatický nárast počtu áut však so sebou okrem zvýšeného pohodlia, ktoré si väčšina z nás užíva, priniesol aj problémy týkajúce sa hľadania voľných miest, kde by bolo možné naše autá parkovať.

Problémy s parkovaním však spôsobujú aj mnohé iné nepríjemnosti, ktoré sú s preťaženosťou ciest spojené. Ako niektoré výskumy ukazujú, až 70% dopravných zápch je tvorených šoférmi, ktorí krúžia v okolí parkovacích miest z dôvodu obťažného hľadania voľného parkovacieho miesta. Obťažnejšie hľadanie parkovacieho miesta má za následok vyššie množstvo spotrebovaného paliva, a teda aj zvýšené množstvo emisií, ktoré každý z nás dýcha.

Riešením tejto situácie sa momentálne však zdajú byť inteligentné mestá, známe ako Smart Cities, ktoré by mohli aj pomocou Internetu vecí (angl. Internet of Things) napomôcť k lepšej organizácii dopravnej infraštruktúry v mestách. Náš projekt nám tak všetkých dokáže ušetriť cenné minúty pri ceste do školy, z práce, z nákupov, čím robí náš život zmysluplnejším a hlavne plynulejším. Tvorbou tohto systému taktiež napomáhame životnému prostrediu, nakoľko zefektívnením parkovania v mestách a redukciou dopravných zápch dokážeme zlepšiť kvalitu ovzdušia znížením množstva najazdených kilometrov, ktoré šoféri prejazdia hľadaním voľných parkovacích miest.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 19 IS-SI - PIXIX

MedPix

Členovia tímu: Miroslav Hurajt, Daniel Machajdík, Tibor Nagy, Svorad Sabatula, Pavol Valko, Matej Valky, Ján Mikuláš Zigo
Ved. tímu: Martin Tamajka

O ČOM TO VLASTNE JE?

Dať lekárom, učiteľom a študentom medicíny nástroj na diagnostiku medicínskych snímok, ktorý bude prenosný a pritom použiteľný a rýchly spojením benefitov súčasných desktopových aplikácií a mobilných aplikácií na analýzu dát. Umožňuje odborníkom kolaboratívnu prácu pri analýze snímkov pacientov, čím urýchľuje a zjednodušuje celý proces diagnostiky a liečby.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Projekt MedPix prináša nápad zjednodušiť kolaboratívnu diagnostiku medicínskych snímok, v prípadoch, keď je nutné, aby na jedných obrazových dátach spolupracovalo viac odborníkov z rôznych špecializácií. V súčasnosti existujú dva typy aplikácií. Robusné desktopové aplikácie, ktoré požadujú výkonný hardware alebo jednoduché mobilné aplikácie, ktoré ale zlyhávajú pri väčších množstvách dát vzhľadom na slabý výpočtový výkon zariadení.

MedPix prináša ideové a architektonické riešenie, pri ktorom je výpočtová náročnosť pri analýze snímkov prenesená na server a vďaka tomu je možné takéto snímky analyzovať aj na mobilnom zariadení. Tento prístup zároveň prináša lekárom a špecialistom príležitosť konzultovať a navzájom spolupracovať pri analýze snímkov.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 20 IS-SI/PKSS - Včeličky

Monitorovanie včelích úľov s využitím Internetu vecí

Členovia tímu: Barbora Čelesová, Tomáš Koreň, Jakub Pullmann, Michal Puškáš, Matúš Sosňak, Peter Štofaňák, Jozef Vaľko
Ved. tímu: Dr. Tomáš Kováčik

O ČOM TO VLASTNE JE?

Spojením výhod siete Sigfox, využitím Arduina, jeho senzorov a našich vedomostí sme vytvorili produkt vhodný pre včelárov na monitorovanie stavu ich úľa. Uľahčíme im tým potrebu pravidelných prístupov a včas im oznámime, ak bude detegovaný hraničný stav niektorej z nameraných hodnôt. Malým kúskom sa snažíme prispieť k udržaniu stavu včelstva.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Pri práci na našom projekte sme využili rôzne technológie, hardvérové aj softvérové. Naše zariadenie, ktoré získava údaje zo senzorov je Arduino Mega 2560. Výrobca poskytuje aj počítačové rozhranie na programovanie vlastných obslužných programov. Na zber dát a ich posielanie na náš server sme vytvorili program pre Arduino v jazyku C. Posielanie dát z nášho zariadenia funguje cez sieť Internetu vecí, Sigfox. Tieto poslané dáta putujú do Sigfox cloudu a odtiaľ sa preposielajú priamo na náš server. Tento server sa stará o ukladanie dát do SQL databázy, poskytuje API volania pre webovú a mobilnú aplikáciu implementované v jazyku PHP a takisto slúži ako server pre webovú stránku nášho portálu pre včelárov. Backend stránky je naprogramovaný v jazyku Php s webovým frameworkom Slim frontend je vytvorený s použitím Bootstrap s jQuery. Konečný používateľ má možnosť pristupovať k nameraným dátam a ostatným údajom pomocou webovej aplikácie alebo má možnosť si stiahnuť a nainštalovať mobilnú aplikáciu do svojho smartfónu s operačným systémom Android. Táto aplikácia je implementovaná v jazyku Java a poskytuje používateľské rozhranie, ktoré obsahuje rovnakú funkcionalitu ako webová aplikácia.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 24 IS-SI/PKSS - The Knockouts

Collab-UI – Kolaboratívne prototypovanie používateľských rozhraní

Členovia tímu: Adrián Nagy, Michal Melúch, Peter Písecký, Miloslav Smetana, Ján Kleň, Tomáš Mňačko, Lukáš Vrba (PKSS)
Ved. tímu: Dr. Eduard Kuric

O ČOM TO VLASTNE JE?

Vytvárame online aplikáciu, pomocou ktorej sú UI/UX dizajnéri schopní kolaboratívne pracovať na prototypoch používateľských rozhraní. Všetky udalosti synchronizujeme v reálnom čase naprieč všetkými online používateľmi a ponúkame možnosť exportovať vytvorené prototypy ako použiteľný zdrojový kód (resp. ako webstránku).

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

Náš projekt je zaujímavý, pretože v súčasnosti neexistuje žiadny nástroj na prototypovanie používateľských rozhraní, ktorý by umožňoval prácu viacerých používateľov naraz. Navyše, vďaka implementácií systému Collab-UI formou webovej aplikácie sme dosiahli to, že jeho používatelia nie sú viazaní na žiadny operačný systém ani konkrétny typ zariadenia.

Okrem hlavnej funkcionality (t.j. kolaboratívneho prototypovania) ponúka náš systém aj rôzne dodatočné riešenia ako napr. organizácia projektov alebo správa kolaborantov. Práve tieto riešenia robia náš projekt dobre využiteľným a zároveň aj atraktívnym pre koncového používateľa. Taktiež je náš projekt vďaka jeho modulárnej architektúre jednoducho rozšíriteľný a ponúka tak rôzne možnosti budúcich vylepšení.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

TÍM č. 26 IS-SI - Neverest

DeepSearch

Členovia tímu: Matej Adamov, Peter Berta, Ondrej Hamara, Michal Krempaský, Bronislava Pečíková
Ved. tímu: Dr. Nadežda Andrejčíková

O ČOM TO VLASTNE JE?

V našom projekte sa zameriavame na spracovanie prirodzeného jazyka, konkrétne extrakciou štruktúrovaných dát z neštruktúrovaného textu so zachytením ich významu. Zameriavame sa najmä na životopisy, z ktorých extrahujeme informácie o tom kde a kedy dané osoby študovali, prípadne pôsobili.

PREČO JE NÁŠ PROJEKT ZAUJÍMAVÝ?

V súčasnosti neexistuje nástroj v slovenskom a českom jazyku na identifikáciu vzťahov medzi historickými osobnosťami. Väčšina elektronicky spracovaných životopisov obsahuje len základné informácie, ktoré zahrňujú podrobnosti o narodení, úmrtí či bydlisku. Tento projekt sa zameriava na odhalenie školy, zamestnania, a ďalej zobrazeniu týchto informácií vo forme prehľadného grafu, pomocou ktorého môže používateľ odhaliť zaujímavé spojitosti. Pomocou tohto grafu je možné zobraziť všetkých ľudí, ktorí študovali alebo iným spôsobom pôsobili na určitej škole, či inej inštitúcii.

VIAC >>>

to Homepage to Teaching to TP CUP to the Top

Home
Research
Projects
Publications
Books
SCM
Teaching
Links
Last updated:
Mária Bieliková bielik [zavináč] fiit-dot-stuba-dot-sk
Design © 2oo1 KoXo