Skupina D

Manažment kvality podľa Deminga

Autor:Lucia Jastrzembská
Abstrakt:V 50. rokoch minulého storočia prišiel William Edwards Deming s myšlienkou, že ak chceme zlepšiť výsledný produkt, musíme zlepšiť všetky procesy vo firme a hlavne zmeniť zmýšľanie manažmentu. Počas svojho života vytvoril niekoľko princípov na zvyšovanie kvality produktov a výroby. Ja som sa vo svojej práci zaoberala myšlienkou, či sú jeho názory aktuálne i v kontexte vývoja softvéru a zvyšovania kvality jeho vývoja.

Riziko nerealistického rozvrhu a pozlátania systému

Autor:Tomáš Jelínek
Abstrakt:Softvér sa stáva neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Je po ňom obrovský dopyt, pravdou však je, že už aj ponuka softvéru sa začína rapídne rozširovať. Rôzne softvérové firmy začínajú v honbe za zákazníkom sľubovať obrovské a zložité systémy, ktoré budú riešiť takmer každý problém, ktorý potenciálneho odberateľa napadne a sľubujú ho za cenu, ktorou chcú získať výhodu pred konkurenciu. Manažment každej firmy sa v tomto prostredí vystavuje riziku nerealistického rozvrhu a rozpočtu a v honbe za jeho splnením priamo vystavuje svoj tím riziku pozlátania systému. Riziko nerealistického rozvrhu a rozpočtu je identifikované už v top-10 Boehm. Táto práca rozoberá tieto riziká a manažment ich zvládnutia.

Tvorba a potreba plánov v softvérovom projekte

Autor:Katarína Kostková
Abstrakt:Žiadny väčší projekt sa nezaobíde bez plánovania činností. Jednak je to dané jeho veľkosťou, veľkosťou tímu a na druhej strane aj požiadavkou úspešného konca. Táto esej sa venuje plánovaniu projektov a jednotlivým etapám, z ktorých sa plánovanie skladá. Zaoberala som sa tiež dôležitosťou plánovania pre každodenný život. Uvažovala som, prečo každý človek nemôže byť manažérom a aké schopnosti, znalosti by dobrý manažér mal mať. Plánovanie má primárnu úlohu určiť a usporiadať činnosti projektu, vytvorený plán je však aj nástrojom na vizualizovanie a monitorovanie pokroku v projekte. Porovnala som metódy vizualizácie plánu a spomenula existujúce softvérové riešenia.

Podporné prostriedky pre riadenie a koordináciu distribuovaných tímov

Autor:Ľuboš Omelina
Abstrakt:Distribuované projekty a projektové tímy sa stávajú štandardom pri vývoji veľkých softvérových systémov. Koordinácia a riadenie projektových tímov je veľmi komplexná úloha. Jej zložitosť rastie so všeobecnosťou softvérových systémov a distribúciou projektových tímov. Práve koordinácia medzi členmi distribuovaného tímu je často kritickou časťou pri riešení softvérového projektu a prináša so sebou viacero špecifických problémov. Preto sa najmä v distribuovaných softvérových projektoch používajú nástroje a podporné prostriedky, ktoré pomáhajú pri riadení, zlepšujú koordináciu a tým zefektívňujú proces tvorby softvéru v týchto podmienkach. Táto práca pojednáva o problémoch v koordinácii, ktoré vznikajú v distribuovaných tímoch, ponúka ich prehľad a rozoberá ich obmedzenie pomocou podporných prostriedkov, ktoré sú v súčasnosti používané na riadenie a koordináciu distribuovaných tímov.

Je Microsoft Excel naozaj ideálny nástrojom na manažment projektu?

Autor:Matúš Svrček
Abstrakt:Softvérový projekt so sebou prináša viacero rizík. Práve jeho neefektívne riadenie sa často udáva ako hlavná príčina podieľajúca sa na neúspechu. Časť projektov je práve kvôli týmto problémom predčasne ukončená, v iných sa nedodržia termíny, prekračuje sa rozpočet. Nástroje na podporu manažmentu projektu sú preto vítanou pomocou pre manažérov. Dostupný softvér na podporu riadenia sa líši v mnohých smeroch, či už cenou alebo poskytovanými funkciami. Táto esej sa zaoberá analýzou existujúcich prístupov k podpore riadenia softvérového projektu. Neoddeliteľnou súčasťou riadenia je správa ľudských zdrojov, ktorej podpora je tiež rozobratá. Esej sa snaží poskytnúť pohľad autora na dôležitosť použitia týchto nástrojov pri vedení projektu. Analyzuje klady a zápory jednotlivých prístupov k tejto problematike.

Vplyv prístupu k vývoju softvéru na tvorbu plánu

Autor:Alexander Šimko
Abstrakt:Plánovanie má svoje miesto pri vytváraní ľubovoľného softvérového produktu. Prináša výhody spojené s lepším odhadom rozsahu projektu, jeho ceny, dĺžky trvania, prideľovaním úloh a podobne. V súčasnosti nikto nepopiera potrebu plánovania. Avšak každému človeku, ktorý stojí pred úlohou zostrojiť plán, napadnú otázky: „Aký podrobný má plán byť? Aké obdobie má pokrývať?“ Tak ako použitý prístup ovplyvňuje rôzne aspekty vývoja softvéru, ovplyvňuje rovnako aj špecifiká projektového plánu. Táto esej sa venuje práve vplyvom použitého prístupu na plánovanie a rozoberá uvedené otázky.

Analýza osobností v softvérovom projekte

Autor:Michal Štekláč
Abstrakt:Väčšinou, keď sa vyvíja nejaký softvérový produkt, tak sa vyvíja v tíme ľudí. Máloktorý produkt je celý vyvíjaný jedeným človekom. Keďže každý človek je jedinečný, tak je potrebné zložiť tím tak, aby sa v ňom eliminoval vznik konfliktov a spolupráca v tíme bola na vysokej úrovni. Pre správnu spoluprácu je potrebné na začiatku práce na projekte určiť si úlohy v tíme. Úlohy treba rozdeľovať tak, aby sa jednotlivým členom tímu pridelila tá úloha, v ktorej budú pre tím najviac platný. Z toho vyplýva, že zostavenie ideálneho tímu pre tímový projekt nie je triviálna záležitosť. Cieľom tejto eseje bude rozdeliť ľudí do skupín a následne sa pokúsiť určiť, ktorá skupina sa najviac hodí na konkrétne pozície v tíme.

Analýza rizík založená na vyhodnocovaní metrík

Autor:Miroslav Štolc
Abstrakt:Vyhodnotenie možných rizík pri vývoji softvérového produktu je neodmysliteľnou súčasťou jeho životného cyklu. Niektoré techniky oceňovania rizík sú založené na znalostiach expertov, tieto sú značne subjektívne. Táto práca sa zaoberá analýzou rizík na základe softvérových metrík, ktoré sú používane aj pri manažmente kvality softvéru. Vyhodnocovanie priebehu projektu na základe sledovania metrík nám umožní včasnú identifikáciu možného rizika a to najmä v oblasti omeškania resp. predraženia projektu. Rizikám môžeme predchádzať, alebo sa na ne pripraviť už pri architektúre systému, použitím dynamických metrík. Na analýzu zdrojového kódu sú určené statické metriky ako napr. počet riadkov kódu. Týmito metrikami sledujeme a vyhodnocujeme priebeh vývoja softvéru v porovnaní s plánom.

Ako monitorovať softvérový projekt

Autor:Jaroslav Tešlár
Abstrakt:Na priemerných softvérových projektoch pracujú desiatky ľudí niekoľko mesiacov. Pri takejto deľbe práce je prakticky nemožné ukončiť projekt časovo úspešne tak, aby navyše spĺňal všetky požiadavky zákaznika. Preto prirodzene vznikol mechanizmus, ktorý sa snaží čo najväčšou mierou zabezpečiť, aby sa stav projektu vyvíjal podľa plánu. To je umožnené zaznamenávaním vykonaných činností na projekte, ich dôkladnou analýzou a vyhodnotením dokončenej a zostávajúcej práce na projekte. Na základe určenia aktuálneho stavu projektu a jeho porovnaním s projektovým plánom sa tak dokážu v dobe trvania projektu nasadzovať zmeny vedúce k jeho úspešnému ukončeniu. Táto esej pojednáva práve o problematike monitorovania softvéro-vého projektu, zaoberá sa zaužívanými metódami a technikami monitorovania.

Kvalita softvérových produktov a jej overovanie

Autor:Ľubomír Varga
Abstrakt:Vo svete softvéru je niekoľko častí a odvetví, ktoré majú za úlohu zabezpečiť jeho kvalitu. Kvalita softvéru je ťažšie merateľná ako kvalita iných výrobkov. Pri softvéri existuje viacero pohľadov na kvalitu, z ktorých sú pre rôznych hráčov dôležité rôzne pohľady. Samotný vývoj softvéru však tiež nie je unifikovaný proces. Môže prebiehať rôznymi smermi, ktoré majú diametrálne odlišné postupy vývoja i ciele. Zabezpečenie kvality je možné dosiahnuť napríklad i za pomoci starostlivého testovania, čo sa v tejto práci snažím analyzovať. Predostriem čitateľovi môj názor na statické i dynamické spôsoby testovania, priblížim mu výhody a riziká rôznych postupov, klady a zápory automatizácie testovania.