Skupina D

Bez podpory niet úspory

Autor:Stanislav Jurský
Abstrakt:Každý dobrý majster si pred začiatkom svojej práce pripraví všetky potrebné nástroje. Dokonca aj počas nej tieto nástroje zdokonaľuje, zamieňa za lepšie a neuspokojí sa, kým nebude jeho dielo také, aké si ho predstavoval. Nástroje ako pomocné prostriedky rozširujú náš talent. Ak sa ich naučíme správne používať, tak sa stanú predĺžením našich rúk. Táto práca opisuje hlavne nástroje na sledovanie úloh v softvérovom projekte vo všeobecnosti. Popisuje takisto dôsledky pri ich používaní, a teda aj ich vplyv na riadenie tímu. Obsahuje však aj zopár prostriedkov, ktoré priamo s nimi nesúvisia, no sú základom pre väčšinu projektových tímov. Cieľom tejto eseje, je ponúknuť pohľad z druhej strany, zo strany sledovanej úlohy. Teda ako vplývajú tieto nástroje na jej vývoj a či ju v konečnom dôsledku skutočne urýchlia, ako by sa očakávalo. Esej ponúka rovnako aj niekoľko mojich zaujímavých skúseností pri práci s takýmito nástrojmi.

Stretnutie s rizikami

Autor:Martin Valašík
Abstrakt:Tvorbu softvérového projektu ovplyvňuje veľké množstvo faktorov. Či už ide o ľudské faktory alebo nie, každý z nich môže spôsobiť neúspešnosť projektu alebo k nej prispieť. Ak chcú projektoví manažéri, aby ich projekty boli úspešné, musia sa s rizikami, vyplývajúcimi z týchto faktorov, vysporiadať. Je potrebné si uvedomiť, že v mnohých prípadoch napríklad aj malé omeškania majú veľký ekonomický dopad. Manažment rizík je súbor techník, ktoré manažérom pomáhajú identifikovať včas jednotlivé riziká a tak im predísť, respektíve pripraviť sa na ne a zmierniť tak ich dopad. V nasledujúcich riadkoch priblížim najznámejšie a najčastejšie riziká, vyskytujúce sa pri tvorbe softvérového projektu. Následne opíšem aj niektoré zo spôsobov ako týmto rizikám predísť.

Monitorovanie softvérových projektov vzhľadom na ich povahu

Autor:Martin Sirota
Abstrakt:Monitorovanie softvérového projektu je neoddeliteľnou súčasťou jeho vývoja. Jeho konkrétna realizácia je ale veľmi variabilná a odvíja sa od rôznych faktorov. Dôležitá je veľkosť projektu a tiež aj vnútorné usporiadanie realizačného tímu. Zatiaľ čo pri menších projektoch si monitoring vedia zabezpečiť samotní programátori, pri stredne veľkých a veľkých projektoch je samostatný manažér, prípadne manažéri nutnosťou. Zaujímavé je tiež sledovať rozdiely pri realizácii školských projektov, ktoré sa snažia napodobniť skutočný svet, a komerčných projektov. Pri každom z nich je motivácia tímu iná a to sa odzrkadľuje aj na monitorovaní. Nesprávne zvolený prístup k tomuto problému môže spôsobiť množstvo komplikácií, ktoré začínajú zbytočným otravovaním programátorov, pokračujú plytvaním finančných a ľudských zdrojov a končia nestihnutím termínu, prípadne totálnym kolapsom projektu.

Ako dôležitý môže byť dobrý plán?

Autor:František Chvostaľ
Abstrakt:Dobrý plán sa môže stať odrazovým bodom k dosiahnutiu úspešného projektu, ktorého výsledkom je uspokojenie potrieb zákazníka. Táto esej podáva podrobný návod na plánovanie projektu. Zameriavam sa na plánovanie v menších tímoch a opisujem základné princípy manažmentu plánovania pre nezainteresovaných v tejto oblasti. Snažím sa poukázať na dôležitosť plánu a výhody s ním spojené. Kvalitne zostavený plán sa môže stať prostriedkom na uľahčenie procesu vývoja nielen softvérového produktu s dôrazom na šetrenie prostriedkov, času a celkové zlepšenie tímovej práce a efektivity pri práci na projekte. Dokument upriamuje pozornosť na iteratívny model vývoja produktu a poukazuje na jeho základné vlastnosti v protiklade s vodopádovým modelom. V pláne projektu sa kladie dôraz na stanovenie odhadu času, rozpočtu a dodržiavanie dohodnutých termínov. V dokumente okrem iného spomínam aj riziká vyskytujúce sa pri väčšine projektov.

Kvalitné testovanie – kľúč k dobrému projektu, ako ho však zabezpečiť?

Autor:Dušan Zahoranský
Abstrakt:Tvorba projektov malých alebo veľkých, softvérových alebo iných zo sebou prináša aj vznik chýb. Programátori tvoria kód, súčasne aj chyby, jednoducho sa tomu nedá zabrániť. K odhaleniu a minimalizácií nežiaducich a nepredvídaných chýb aplikácie alebo k posúdeniu stavu projektu slúži testovanie. Existuje množstvo spôsobov a plánov ako efektívne a kvalitne testovať. Nie vždy sa však plány podarí zrealizovať. Často je náročné zabezpečiť kvalifikovaný personál alebo sa na splnenie testovacích plánov nezvýši dostatok času. Testovacie plány môžu tiež ľahko stroskotať, ak sa nevyužije vhodná metóda, prípadne nástroj. Ako vybrať vhodný spôsob testovania? Akých testerov vybrať do tímu? Kedy testovanie zapojiť do projektu? Na tieto otázky sa teraz skúsim pozrieť bližšie. Pokúsim sa odhaliť niektoré chybné rozhodnutia a postupy, ktoré sa pri testovaní stávajú a situácie, kedy sa testovanie môže stať neefektívnym a zbytočne zdržiavať priebeh projektu.

Vplyvy typov osobností na výkon tímu

Autor:Lukáš Repka
Abstrakt:Projekty v softvérovom inžinierstve sú väčšinou záležitosťou tímovej práce, preto je dôležité, aby sme vedeli zostaviť výkonné tímy, ktoré budú kvalitne riešiť tieto projekty. Podľa MBTI testu vieme určiť typ osobnosti členov tímu a na základe týchto osobnostných profilov vieme približne, čo môžeme od jednotlivých členov tímu očakávať a aké im prideliť úlohy v tíme. V tejto eseji ďalej popisujem ako optimálne prideliť úlohy v tíme, ktorého sám je súčasťou, na základe osobnosti jednotlivých členov. Ďalej popisuje ako riešiť konflikty medzi jednotlivými typmi osobnosti a zlepšiť spoluprácu medzi nimi. Na základe týchto poznatkov a riešení daných problémov, by sa mal výkon tímu zlepšiť.

Každý sme iný. Ako spolupracovať?

Autor:Marek Polák
Abstrakt:V softvérovom tíme sa zvyčajne stretávajú rôzne osobnostné typy ľudí, ktorí musia počas určitého obdobia spolupracovať na spoločnom zámere. Pri výbere osôb je dôležité zohľadniť nielen profesionálne schopnosti, ale aj osobné charakteristiky. Táto práca popisuje povahové typy na základe výsledkov MBTI testu (Myers-Briggs Type Indicator) a metodiky Keirsey-ho. Snaží sa dať odpoveď na otázku, ako zladiť členov tímu, aby spoločne ako skupina dosahovali čo najlepšie výsledky. Popisuje, ako pracovať s jednotlivými typmi ľudí, motivovať ich či naopak tlmiť ich kontraproduktívne vlastnosti.

Iteratívne plánovanie

Autor:Juraj Ligocký
Abstrakt:Plánovanie zohráva veľmi dôležitú úlohu najmä v rozsiahlych softvérových projektoch.V softvérovom inžinierstve existuje mnoho názorov a prístupov k plánovaniu projektu. Jeden z týchto prístupov je aj iteratívne plánovanie alebo inač povedané iteratívny vývoj softvéru. Jedným z hlavných cieľov tejto eseje je vysvetliť čitateľovi pojem iterácia, zmysel, potrebu, dôvody vzniku a používania iterácii v softvérovom projekte. Súčasťou eseje je aj krátky opis, výhody, nevýhody a vhodnosť použitia iných príncipov plánovania, ktoré z historického hľadiska predchádzali iteratívnemu plánovaniu. V neposledom rade sa esej zaoberá aj vysvetlením princípu agilných metód a ich využitím v iteratívnom plánovaní, konkétne využitie extrémneho programovania.

Zabezpečenie kvality softvéru a testovanie? O čom sa to tu bavíme?

Autor:Gabriel Pán
Abstrakt:Typické vývojové prostredie má určité charakteristiky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť kvalitu softvéru. Vývojári majú väčšinou rôznu úroveň svojich profesionálnych schopností, zákazníci majú často nie príliš presne definované požiadavky, pričom ich zaujíma najmä výstup softvéru, a taktiež meniace sa skupiny ľudí pracujúcich na projekte prispievajú ku zníženiu kvality. Zabezpečenie kvality softvéru ako proces sú všetky aktivity vynaložené za účelom dosiahnutia kvality softvéru. Zahŕňa snahu predísť možným rizikám a dokončiť projekt presne podľa vopred danej špecifikácie a štandardov. Testovanie znižuje riziko, že vytváraný systém nebude v niektorých prípadoch fungovať správne a bezproblémovo, aj keď úplnú bezchybnosť zaručiť nedokáže. Pri procese testovania sa kriticky pristupuje ku softvéru a hľadajú v ňom chyby alebo sa porovnáva stav a správanie softvérového produktu oproti špecifikácii. Pri vývoji softvéru sa na testovanie vynakladá značné množstvo úsilia. Je veľmi dôležité, aký spôsob testovania v ktorej fáze vývoja použiť a koľko času stráviť testovaním. Preto sa v tomto článku snažím priblížiť niektoré prístupy k zabezpečeniu kvality a testovaniu.

Správny výber podporných prostriedkov je základom úspešného projektu

Autor:Michal Hrubý
Abstrakt:. V súčasnosti vzniká množstvo softvérových projektov, z ktorých iba časť má úspešný koniec. Jednou z hlavných príčin neúspechu je aj nedostatočné riadenie a absencia podporných prostriedkov. Riadenie zložitých a rozsiahlych projektov je časovo náročný proces a vyžaduje si značné množstvo prostriedkov. Pri správnom výbere podporných nástrojov si ušetríme čas, ktorý môžme využiť efektívnejšie. Podporné prostriedky zohrávajú významnú rolu pri správe a riadení zdrojov, úloh, plánov a komunikácie v rámci tímu. Na trhu je dostupné veľké množstvo podporných prostriedkov, ktoré sa odlišujú v rôznych aspektoch použitia, ako aj vhodnosťou pre daný projekt. Cieľom eseje je poskytnúť čitateľom základný prehľad dostupných podporných nástrojov a metód, opísať ich využitie pre proces riadenia a zhodnotiť ich použiteľnosť pre daný typ softvérového projektu.

Tímový projekt: malý projekt = malé riziká?

Autor:Ján Hric
Abstrakt:Úlohou tímového projektu je pripraviť študentov na prácu v menšom tíme. V rámci tímu majú jednotliví členovia pridelené rôzne úlohy a väčšinou projekt prechádza všetkými etapami vývoja. V manažmente tímového projektu teda možno uplatniť metódy zaužívané v praxi pri iných projektoch. Pre mnohých študentov je to však len ďalší školský predmet. Aj požiadavky na pracovný postup a výsledný produkt, vrátane dokumentácie, sa líšia od projektov prebiehajúcich vo veľkých firmách, kde hlavným cieľom je uspokojiť zákazníka. Autor sa snaží podať objektívny náhľad na riziká vznikajúce v tímovom projekte a podáva svoj pohľad, akým spôsobom možno zvýšiť pracovnú motiváciu tímu, čo povedie k zníženiu rizík.