Úvod

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia bol predstavený koncept softvérového inžinierstva, ktorého výsledkom bolo zavedenie štandardných princípov a postupov pri vývoji softvéru. K softvérovému inžinierstvu neodmysliteľne patrí aj manažment. V dobe, v ktorej sa do každého väčšieho, či menšieho podniku nasadzujú softvérové riešenia a dopyt v tejto oblasti prevyšuje ponuku, význam manažmentu prudko narastá. Úsilie, vynaložené na tvorbu softvéru, sa dá efektivizovať rozumným riadením. Preto moderný softvérový inžinier musí mať dostatočné poznatky a prehľad nielen v oblasti technickej, ale aj manažérskej.

Táto prezentácia obsahuje eseje, ktoré vytvorili študenti v rámci predmetu Manažment projektov softvérových a informačných systémov v ak. roku 2008/09. Cieľom bolo študovať vybrané témy softvérového inžinierstva so zameraním na manažment softvérového projektu, zamýšľať sa nad otvorenými problémami a diskutovať ich formou odbornej eseje. Rozsah projektu a témy sú dané tak, že súvisia s riešením tímového projektu v predmete Tvorba softvérového systému v tíme.

Eseje ponúkajú pohľad na šesť tém a rozširujú ich o vlastné názory a skúsenosti. Opisujú ich ako potenciálni manažéri v softvérových projektoch, rozširujúc si vlastné obzory v oblasti. Témy boli:

  • Podporné prostriedky pre riadenie softvérového projektu so zameraním sa na sledovanie úloh, ludské zdroje, matica zodpovednosti
  • Tvorba plánov v softvérovom projekte, rozdelenie úloh, plnenie a aktualizácia plánov projektu
  • Zabezpecenie kvality v softvérovom projekte, príprava testov, plán testovania a overovania vlastností produktu
  • Analýza a plánovanie rizík v softvérovom projekte
  • Monitorovanie softvérového projektu a vplyv na plánovanie a riadenie
  • Analýza osobností v softvérovom projekte

Ďakujem Michalovi Tvarožekovi, Michalovi Barlovi, Mariánovi Šimkovi a Ľubomírovi Majtásovi za vedenie študentov a konzultácie pri písaní esejí, Lenke Litvovej za prípravu tejto webovej prezentácie a študentom za ich (často) veľmi inšpiratívne nápady a pozitívny prístup k celému predmetu.

Mária Bieliková