Skupina G

Ego verzus tím

Autor:Marián Bakiča
Abstrakt:Článok sa zaoberá problémom, ako zostaviť dobrý tím, v ktorom je čo najnižšia pravdepodobnosť vzniku konfliktu medzi ľuďmi. Nachádza sa tu základný prehľad typov osobností a ich možný prínos pre tím alebo naopak zoslabenie tímu. Významnou časťou je interakcia rôznych osobnostných čŕt. Ako už nadpis hovorí, opisuje sa tu problém napĺňania skôr osobných záujmov pred úspechom celého tímu. Ďalej sú tu rozobrané javy ako napríklad poslušnosť ľudí v tíme, motivácia, vodcovstvo, konformita, komunikačné schopnosti, sociálna moc a iné. V jednej časti sa tu nachádza prehľad rolí v tíme a možné kombinácie osobnostných vlastností, ktoré by daný človek mal mať.

Podporné prostriedky pre sledovanie a plánovanie v softvérom projekte

Autor:Pavol Bača
Abstrakt:V dokumente sa zaoberám problematikou sledovania softvérového projektu. Popisujem podporné prostriedky pre sledovanie projektu ako sú manažér úloh a kontrola verzií. Využitie je zamerané na projekty v malom tíme. Časť dokumentu je z veľkej časti venovaná samotným prostriedkom, pomocou ktorých je možné stav projektu sledovať, ich výhodám a nevýhodám. Dokument sa ďalej zaoberá otázkami plánovania, s dôrazom na ľudské zdroje. Do akej miery je možné využiť automatizované plánovanie pri projektoch v malom tíme. Iný pohľad na priraďovanie úloh prináša systém ISTAR založený na modely kontraktov, kde sú požiadavky v rámci firmy organizované do kontraktov. Každý kontrakt obsahuje špecifikáciu úlohy, svojho zadávateľa a plniteľa.

Softvérové riziká - včera a dnes

Autor:Andrej Antal
Abstrakt:Manažment rizík v softvérovom systéme vznikol už v minulom tisícročí. Ľudia pri vývoji softvéru si rýchlo uvedomili, že treba podrobne analyzovať problémy, ktoré môžu vzniknúť. Tak isto ako iné odbory aj tento prechádza určitým vývojom. Pribudli nové metódy a spôsoby na analýzu a plánovanie rizík. Dnes už nikto nespochybňuje dôležitosť tejto činnosti a len málo projektov existuje bez rizikových analýz a plánov na ich riešenie. Ich určovanie a plánovanie nieje proces krátkodobý. Vykonáva sa vo viacerých etapách počas celé cyklu projektu. Mojou esejou sa budem snažiť odpovedať na tri základné otázky: Prečo sú dôležité identifikácia, klasifikácia a plánovanie problémov v softvérovom systéme? Ako robiť manažment rizík, aby sa v projekte ušetrilo čo najviac peňazí, prostriedkov a ľudskej práce. Kde všade môžeme využiť manažment rizík pri vytváraní tímového projektu.

Zabezpečenie kvality v softvérovom projekte

Autor:Tomáš Šurek
Abstrakt:V posledných rokoch sú softvérové produkty rozsiahlejšie a komplexnejšie. Komplexnosť má pritom kritický a strategický význam pri vyváraní softvérových produktov. Otázka kvality je v tomto prípade, keď diskutujeme o veľkosti a komplexnosti produktov, priamo kľúčová. Otázka znie, ako vytvoriť čo najkvalitnejší softvérový produkt pri obmedzenom čase a zdrojoch. Softvérové produkty sú nasadzované do prevádzky veľkých spoločností. Tieto spoločnosti pôsobia aj v kritických oblastí ako zdravotníctvo a atómová energetika, kde prípadná chyba môže stáť životy ľudí. Na to, aby bola zabezpečená kvalita softvérových produktov je potrebné dodržiavať už dnes definované normy. Tieto normy však obsahujú iba odporúčania ako pri vývoji postupovať a nie ako softvér vytvoriť. V tejto eseji by som stručne opísal niektoré problematiky, ktoré sa riešia, a o ktorých sa diskutuje na Workshop on Software Quality(WoSQ). Cieľom práce je však opísať proces vývoja, testovania a vyhodnocovania kvality pri tvorbe softvérového produktu.

Metódy plánovania softvéru

Autor:Ján Perháč
Abstrakt:Úspech plánovania v softvérových projektov záleží na schopnostiach človeka porozumieť vzťahu medzi úlohou a jej časovou neurčitosťou a túto neurčitosť správne vyzualizovať.V softvérovom inžinierstve existuje veľa metód, ktoré sa snažia túto neurčitosť do väčšej či menšej miery eliminovať. Projekty použitím takýchto metód sa považujú za robustnejšie a menej náchylné voči neočakávaným udalostiam. Vo svojej eseji sa zameriavam na porovnávanie a hodnotenie metód plánovania. V skratke opisujem, na čo sa využívajú a pri akých typoch projektu je vhodné ich použiť. Snažím sa o ohodnotenie ich prínosov v plánovaní a zároveň sa snažím odhaliť ich nedostatky, ktoré v sebe ukrývajú. Ako prostriedky na porovnávanie mi slúžia: schopnosť používateľa naučiť sa danú metódu, spôsob vizualizácie a aké informácie v sebe ukrývajú. Dôležitým aspektom pri hodnotení všetkých metód je aj schopnosť používateľa vyčítať z nej potrebné informácie.

Monitorovanie softvérového projektu a vplyv na plánovanie a riadenie

Autor:Slavomír Blažek
Abstrakt:Vo svete je už vytvorených viacero spôsobov ako pomáhať pri riadení činnosti organizácie, napriek tomu zďaleka nepokrývajú neustály nárast počtu požiadaviek na podporu zo strany informačných systémov. Vytváranie vhodných vzorov riešení pre špecifickú úlohu, napríklad spracovanie projektu, pomáha pri nachádzaní všeobecných a rýchlo prispôsobiteľných prístupov. Prečo to ale stále nestačí a vznikajú problémy pri riadeni a plánovaní projektu? Prečo sa projekty nestíhajú na čas? Obsahom tejto eseje je analyzovanie práve tohto problému a použiteľných metód pri jeho riešení v tímových projektov v rámci monitorovania, riadenia a získania efektívnejšich riešení.

Webové nástroje pre podporu riadenia projektu

Autor:Ladislav Martinský
Abstrakt:Úspešné riadenie projektu v sebe zahŕňa množstvo dôležitých faktorov, ktoré treba v celom jeho priebehu monitorovať, riadiť, upravovať a zohľadňovať. Medzi základné patrí riadenie úloh, sledovanie časového harmonogramu, dobrá informovanosť o aktuálnom stave projektu u všetkých členov tímu, prehľadné štatistiky, komunikácia a zdieľanie potrebných zdrojov. Na úspešné a efektívne splnenie týchto požiadaviek je veľmi vhodnou a často nevyhnutnou voľbou využitie nástroja zameraného na túto problematiku. Dostupných možností je viac, ale v rámci tohto dokumentu sa zameriam výhradne na nástroje, ku ktorým sa pristupuje cez webové rozhranie. Hlavnou ich výhodou je možnosť prístupu z akéhokoľvek miesta, kde je dostupné internetové pripojenie, bez požiadavky na špeciálneho klienta, prípadne terminál a vysoká úroveň interaktivity medzi členmi tímu. Voľba nástroja tohto typu je zároveň aj veľmi vhodnou pre menší tím, v akom sa pracuje na predmete Tímový projekt.

Zabezpečenie kvality v softvérovom projekte

Autor:Igor Andruška
Abstrakt:Kvalitu softvéru môžeme rozdeliť na internú a externú. Externá kvalita vyplýva z požiadaviek zákazníka. Kľúčová v jej zabezpečovaní je etapa testovania implementovaného softvéru. Táto etapa má však veľmi nepríjemnú vlastnosť: jej trvanie a efektívnosť sú ťažko predikovateľné. Táto vlastnosť môže úzko súvisieť s internou kvalitou softvéru. Neprehľadný, zložitý a príliš prepojený zdrojový kód komplikuje testovanie. Tiež spôsobuje zlú udržiavateľnosť softvéru, z ktorej vyplýva nadmerná tvorba chýb. V eseji sa autor zamýšľa nad súvislosťami medzi internou a externou kvalitou softvéru. Rozoberá možnosti zvýšenia internej kvality softvéru v jednotlivých fázach vývoja.

Vplyv jednotlivca na pracovný tím

Autor:Stanislav Tkáč
Abstrakt:Na tvorbe informačných systémov sa väčšinou podieľajú viacerí ľudia. Tvoria tím (viacero tímov), navzájom spolupracujú, komunikujú, rozdeľujú si úlohy, riešia problémy... Tak ako v každej skupine ľudí, aj v pracovnom tíme má významný vplyv osobnosť každého člena na výsledné fungovanie tímu, efektivitu práce, súdržnosť tímu a vzájomné vzťahy medzi členmi tímu. Čím väčší je tím, tieto vplyvy sú menšie. Samozrejme, najdôležitejšie sú schopnosti a zručnosti. No niektoré povahy môžu mať problémy pri spolupráci s inými.

Analýza a plánovanie rizík v softvérovom projekte

Autor:Filip Štiglic
Abstrakt:Nové technológie, stúpajúce nároky, rýchle pracovné tempo. To je len malá skupina rizík ktorá ovplyvňuje prácu na softvérovom projekte. Často krát, práve podcenenie rizík môže mať obrovský dopad na ďalší priebeh vývoja softvérového projektu. Preto je nevyhnutné sa týmito rizikami zaoberať, identifikovať ich a snažiť sa zvoliť najvhodnejšie riešenie v prípade ich výskytu, no najlepšie im úplne predísť, čím sa minimalizuje dopad na výsledný produkt. Práve to má za úlohu analýza a plánovanie rizík v softvérovom projekte. Účelom tohto dokumentu je poskytnúť pohľad na najčastejšie riziká, porovnať metodiky eliminácie rizík z pohľadu softvérového inžinierstva a extrémneho programovania a taktiež porovnať vhodnosť ich začlenenia, či už do konkrétnych softvérových projektov alebo tímov.

Problémy a otázky plánovania

Autor:Adam Valent
Abstrakt:Plánovanie vedie k efektívnemu uskutočneniu mnohých aktivít, či už v bežnom živote, obchode, alebo pri tvorbe softvérového projektu. Podrobnou analýzou je možné získať významný prínos, na rozdiel od bezhlavého napredovania bez účinnej stratégie. Táto práca sa zaoberá najčastejšími problémami, ktoré vznikajú pri plánovaní, aké bariéry musia plány prekonať, popisuje prístupy k plánovaniu projektov a aké aspekty sa podieľajú na neúspešnosti projektov. Obchod a IT spolu súvisia a preto je potrebné naplánovať využívanie zdrojov podniku tak, aby nedošlo k ich spotrebovaniu ešte pred dokončením projektov. Orientácia len na požiadavky zákazníkov môže viesť ku spomaleniu, alebo až zastaveniu ostatných projektov. Študenti riešia okrem tímového projektu aj iné projekty v rámci predmetov a preto je potrebné stanoviť si časové možnosti a priority, pretože vplyv pridávania projektov pôsobí na efektívnosť práce celého tímu. Plánovanie je preto v tomto smere značne dynamické.

Monitorovanie softvérového projektu a vplyv na plánovanie

Autor:Tomáš Lojan
Abstrakt:Na to, aby sme sa mohli stať manažérmi úspešne zakončených softvérových projektov, je potrebné vynaložiť značné množstvo úsilia na monitorovanie postupu softvérového projektu. Vďaka tomuto mechanizmu môžeme najväčšou mierou zabezpečiť, aby sa aktuálny stav projektu vyvíjal podľa plánovaného stavu. Často sa stáva, že počas vývoja softvéru dochádza k oneskoreniam, prekročeniu rozpočtu, prípadne funkcionalita finálneho produktu nezodpovedá požiadavkám zákazníka. Práve tento mechanizmus umožňuje manažérom vývojových tímov poskytnúť dostatočné informácie o stave projektu. Ich správnou analýzou a vyhodnotením tak dokážu vykonávať predbežné zmeny a opatrenia za účelom zamedzenia takéhoto stavu. Táto esej pojednáva práve o problematike monitorovania softvérového projektu a jeho vplyve na ďalšie plánovanie a riadenie na základe dôkladnej analýzy informácií získaných počas monitorovania.

Pozícia analýzy vo vývoji softvéru

Autor:Lukáš Beleš
Abstrakt:Vo svojej eseji by som ozrejmil dôležitosť vedy Softvérové inžinierstvo vo svete. Začal som popisovať situáciu z histórie, lebo vtedy sa programovalo inak ako dnes. Neskôr opíšem situáciu súčasnú, ktorú som rozdelil na dve epochy. V prvej epoche som vysvetlil vodopádový model životného cyklu, s ktorým mám aj ja skúsenosti, lebo táto metóda sa používa najmä v škole. A ako druhú epochu agilného programovania som vysvetlil extrémne programovanie, ktoré sa podľa mňa stane najpoužívanejšou metódou v budúcnosti. Keďže softvérové inžinierstvo je len teória tak v nasledujúcej časti to vysvetlím z praxe. Budem sa zameriavať na jednotlivých členov tímu. Každý ma iné úlohy a každý prináša iné rizika do projektu.

Testovanie multiagentových systémov

Autor:Marek Mardiak
Abstrakt:Distribuovaná umelá inteligencia, (Distributed artificial intelligence, DAI), ktorá existuje už dlhšiu dobu ako subdoména oblasti umelej inteligencie, sa zaoberá systémami pozostávajúcimi z mnohých nezávislých entít, ktoré navzájom komunikujú, ovplyvňujú sa a spoločne riešia zadané problémy. Keďže sa tieto multiagentové systémy, resp. distribuované multiagentové systémy, ( Distributed multiagent systems, DMAS) uplatňujú na riešenia stále väčšej množiny problémov, dostáva sa do popredia otázka verifikácie a testovania týchto systémov. V tejto práci načrtneme a opíšeme metódu testovania DMAS, konkrétne metódu testovania nežiaduceho emergentného správania sa. Súčasne sa budeme zaoberať využiteľnosťou a slabými stránkami tejto metódy pri testovaní DMAS systémov.

Potreba plánovania a adaptácie v softvérových procesoch

Autor:Viliam Ganz
Abstrakt:Plánovanie vývojových procesov sa v súčasnej dobe dá považovať za nevyhnutnosť, minimálne pri rozsiahlejších projektoch. Bez dobrého plánu sa vývoj stáva nekoordinovaný a tým sa vo výraznej miere znižuje efektivita a zvyšuje časová náročnosť. Vytvoriť dobrý plán je však náročná záležitosť vyžadujúca skúsenosti a zručnosti. Ani takýto plán však nezaručuje úspešný priebeh projektu. Neočakávané a nepredvídateľné udalosti môžu značne ovplyvniť vývoj. Cieľom tohto dokumentu je poukázať na potrebu plánovania a adaptácie plánov podľa okolností, ktoré neboli očakávané.

Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru

Autor:Tomáš Backstuber
Abstrakt:Existuje veľa prístupov vývoja softvéru v závislosti od zložitosti, vnútornej štruktúry, všeobecne od softvéru ako takého. Ale pri tvorbe softvéru je samotná idea softvéru len jedným z činiteľov, na ktoré treba prihliadať. Okrem toho je tu i ľudský faktor: sprevádza softvér od nápadu v hlave zadávateľa, prechádza do špecifikácie požiadaviek v rukách architekta, transformuje sa na konkrétne modely v rukách analytika, aby bol sformovaný v konkrétny prototyp s pomocou programátorov, následne potrebuje testerov k svojmu otestovaniu, aby mohol byť nakoniec poskytnutý používateľom k používaniu. A rovnako, ako nesprávny prístup k softvéru, i nesprávny prístup k zainteresovaným osobám môže viesť k zhoršeniu kvality výsledného produktu, preto je treba prihliadať i na tieto aspekty.

Podporné nástroje v manažmente menšieho projektu

Autor:Juraj Belluš
Abstrakt:Svet obchodu sa stáva čím ďalej tím viac závislý na informačných technológiách a produktoch postavených na týchto technológiách. Za vývojom týchto produktov stoja softvérové tímy skladajúce sa z vývojárov, analytikov, návrhárov, ale majú ľudí zodpovedných za manažment projektu. Manažment projektu je náročná činnosť, ktorá si vyžaduje veľké množstvo pozornosti počas celého životného cyklu projektu. Na podporu tejto činnosti existujú rôzne druhy podporných nástrojov. Náplňou tejto práce je práve využívanie takýchto prostriedkov, prostriedkov na sledovanie stavu projektu, prostriedkov podporujúcich spoluprácu a komunikáciu členov tímu. Práca sa venuje aj nástrojom pre podporu plánovania a sledovania plnenia plánov a v menšej miere pojednáva o kompetenčnej matici, ako o nástroji vhodnom na hodnotenie členov tímu a ich prispievania do projektu.

Monitorovanie softvérového projektu

Autor:Tomáš Bartalos
Abstrakt:Účelom článku je oboznámiť čitateľa prečo je potrebné vynakladať značné úsilie a finančné prostriedky na monitorovanie softvérového projektu. Čitateľ sa tiež môže zahĺbiť do problematiky monitorovania softvéru a taktiež sa môže dozvedieť o problémoch a úskaliach, ktoré vznikajú pri monitorovaní. Článok tiež opisuje úlohy projektového manažéra, ako člena tímu, ktorý je zodpovedný za monitorovanie a riadenie projektu. Podrobne vysvetľuje prečo sú faktory ako cena, čas a funkcionalita kľúčovými pri monitorovaní, aké praktiky a postupy sa pri monitorovaní používajú. Článok používa asociácie z reálneho sveta aby ponúkol aj čitateľovi, ktorý nemá znalosti z oblasti softvérového inžinierstva prehľad o monitorovaní softvérového projektu.