Skupina H

Kedy podporovať ľudské zdroje?

Autor:Vladimír Krajčovič
Abstrakt:Riadenie projektov je relatívne novovzniknutá problematika. Intenzívne sa začala riešiť od výroby prvej jadrovej bomby, ktorú vytvorila americká armáda. Bol to vlastne prvý oficiálny projekt. Riadenie projektov je veľmi obsiahla problematika. Pri riadení projektov nie je vždy jasné aká voľba postupu alebo metóda je pri riešení najvhodnejšia. Ja v tejto eseji podávam vlastný názor na jednu oblasť z riadenia projektov a to konkrétne na oblasť riadenia ľudských zdrojov. V tejto eseji polemizujem o otázke či použiť podporné prostriedky pri riadení projektov alebo nie. Vyjadrujem vlastný názor na to, kedy by som použil podporné prostriedky a kedy nie. Nie je však mojim zámerom presvedčiť čitateľa o pravdivosti môjho názoru, pretože odpoveď je často subjektívna, ale ponechávam odpoveď na čitateľa a na jeho intuíciu. V úvode rozoberám niektoré podporné prostriedky, aby mal čitateľ aspoň čiastočný náhľad na problematiku.

Plán alebo krištáľová guľa?

Autor:Peter Líška
Abstrakt:Plány sa nachádzajú všade okolo nás a sprevádzajú nás celý život. Softvérové projekty bývajú zvyčajne rozsiahle a preto je pri ich vypracúvaní plánovanie dôležité. Softvérová kríza sa spomína od vzniku pojmu softvérové inžinierstvo a v dnešnej dobe je veľa softvérových projektov dokončených neskôr ako bolo dohodnuté, prípadne nie sú dokončené vôbec. Tento súčasný stav je spôsobený viacerými faktormi, ktoré ovplyvňujú tvorbu softvérových systémov a medzi ne patrí aj nedostatočné plánovanie. Samotné plánovanie, či už vo veľkých alebo malých projektoch, môže taktiež zlyhať rôznymi spôsobmi. V tejto eseji opisujem aké môže mať neplánovanie dôsledky na softvérové projekty ako aj na jednotlivých členov vývojového tímu, naopak aké rôzne prínosy môže mať plánovanie, zhŕňam prečo môžu byť plány nedostatočné alebo nevyhovujúce a taktiež sa zamýšľam nad tým, aký vplyv majú plány a termíny na, nie len psychický stav, ľudí.

Prečo to nejde?

Autor:Samuel Števaňák
Abstrakt:Proces vývoja softvérového riešenia sa skladá z viacerých etáp. Popri analýze, návrhu a implementácii nesmieme zabudnúť na testovanie a s tým spojené zabezpečenie kvality softvérového produktu. Často majú ľudia mylnú predstavu, že proces testovania je jednoduchá alebo nepotrebná činnosť, na ktorú netreba špeciálne vedomosti. Keďže so stúpajúcou zložitosťou rastie množstvo chýb pri vývoji, je dôležité nájsť vhodné metódy a techniky zlepšujúce kvalitu vyvíjaného softvéru, jej meranie alebo zabezpečenie. Preto v eseji opisujem dôležitosť testovania ako samostatnej etapy tvorby softvérového projektu. Dokáže testovanie zaručiť kvalitu, či iba oklame vývojárov o bezchybnosti riešenia? Ďalej rozoberám dopady podcenenia významu testovania počas vývoja, náklady spojené s opravou chýb, opisujem možné problémy, ktoré môžu nastať počas testovania, kedy je vhodné ukončiť testovanie. V poslednej časti porovnám organizáciu testovania vo veľkom tíme a v tíme 6-7 vývojárov.

Malé a veľké projekty. Malé a veľké riziká?

Autor:Ondrej Buch
Abstrakt:Vývoj softvéru si vyžaduje obrovské množstvo času, úsilia a peňazí. Preto je dôležité nepodceňovať riziká s tým spojené. Včasná identifikácia rizík, ich následná eliminácia alebo snaha o zmiernenie ich dopadov je esenciálna. Existuje veľké množstvo projektov, ktoré sa líšia rozsahom a počtom ľudí na ne pridelených. Riziká, ktoré sú opodstatnené a reálne pre malé projekty, sa nemusia vyskytovať pri veľkých projektoch a naopak. V eseji popisujem rôzne riziká a zamýšľam sa nad potrebou ich riešenia pri konkrétnych projektoch. Niektoré sú podstatné a treba im venovať veľa pozornosti, iné sú menej dôležité. No ignorovanie čo i len jediného rizika môže mať niekedy za následok katastrofu a zlyhanie celého projektu.

Ako zvíťaziť nad softvérovým projektom

Autor:Peter Mikuška
Abstrakt:Hlavným cieľom každej skupiny ľudí zaoberajúcich sa vývojom softvérového projektu je byť úspešní. Preto je potrebné aby sa určili rôzne kritériá podľa ktorých bude možné zhodnotiť momentálnu situáciu prác na vyvíjanom projekte. Tieto kritériá je potrebné pravidelne vyhodnocovať a výsledky je dôležité poskytovať manažérom, ktorí vykonajú zásah do projektu tak, aby sa prípadná odchýlka od plánu eliminovala. Je dôležité aby čitateľ pochopil nutnosť správneho reprezentovania daného kritéria, čo pri zlom vyhodnotení vedie do situácie, kedy je potrebné prepracovať projekt od základov, čo v lepšom prípade stojí veľa času a finančných zdrojov. V horšom prípade môže nastať ukončenie projektu. Cieľom tejto eseje je oboznámiť čitateľa s potrebou monitorovania projektu, jeho vplyvom na riadenie a plánovanie. Esej tiež poukazuje na rozdiely v kritériách, ktoré sa používajú či už pre školské tímy, malé alebo veľké firmy, ktoré sa zaoberajú vývojom softvérového projektu.

Motivácia šitá na mieru

Autor:Dušan Palo
Abstrakt:Za každou činnosťou ľudí sa skrýva nejaký zámer, motivácia. Tímy pracujúce na vývoji softvérových systémov, rovnako ako aj iné ľudské tímy, sú väčšinou zložené z rôznych typov osobností. Využitím znalostí z analýzy osobností je možné motiváciu „ušiť na mieru“ konkrétnym členom tímu. Jedným z cieľov manažérov je vyťažiť z jedincov v tíme, aj z tímu ako celku, maximálny výkon a kvalitu výsledného produktu alebo procesu. K tomu musia byť členovia tímu správne motivovaní. V tejto eseji sa venujem možnostiam, ako motivovať členov tímu a zamýšľam sa nad tým, do akej miery závisí druh a spôsob vhodnej motivácie od typu osobnosti podľa Mayers-Briggsovej klasifikácie osobností. Ďalej analyzujem niektoré výrazné typy osobností z môjho okolia s cieľom určiť vhodný spôsob motivácie. Nakoniec sa zamýšľam nad tým aký vplyv má na človeka nadbytok motivácie.

Ako nekomunikovať v tímovom projekte

Autor:Matej Krchniak
Abstrakt:Nevyhnutnou súčasťou každého tímového projektu je aj komunikácia jednotlivých členov tímu. To ako efektívne sú členovia tímu schopní medzi sebou komunikovať sa môže odzrkadliť nielen na dodržaní časových ohraničení, ale aj na kvalite výsledného produktu. V prvej časti tejto eseje sa zameriavam na popis vybraných komunikačných prostriedkov, aké výhody a aké úskalia má ich použitie v rámci tímového projektu. V ďalšej časti eseje na základe výsledkov reálnych výskumov analyzujem aké problémy s komunikáciou môžu mať študenti pracujúci prvýkrát na tímovom projekte. Následne v tejto eseji ešte porovnávam, aké nástroje používajú distribuované tímy za účelom vzájomnej komunikácie a či je ich použitie v rámci tímového projektu vhodné alebo nie.

Skutočne šetria podporné prostriedky čas?

Autor:Michal Paprčka
Abstrakt:Manažment softvérových projektov predkladá pred manažérov hneď niekoľko výziev, ktoré treba za účelom úspešného dokončenia projektu splniť. Jednou z nich je efektívne sledovanie úloh a s ním spojené vhodné využívanie ľudských zdrojov. Na tento účel bolo vytvorených mnoho nástrojov, ktoré majú tieto činnosti uľahčiť a vniesť do nich systém a poriadok. Existuje ich veľké množstvo, často je však nutné používať viac ako jeden. Táto esej sa zaoberá charakteristikou týchto nástrojov. Analyzuje vplyv ich využívania na manažment projektu v malých, ale aj veľkých tímoch. Pojednáva tiež o alternatívnych spôsoboch manažmentu úloh a ľudí, a to najmä v menších tímoch. Porovnáva tiež ich časovú náročnosť týchto prístupov vzhľadom na veľkosť tímu z pohľadu nielen manažéra, ale aj ostatných členov tímu.

Všetci za plán, plán pre všetkých

Autor:Adam Pažitnaj
Abstrakt:V súčasnosti sa už takmer žiadna činnosť nezaobíde bez plánovania, od veľkých stavebných projektov, až po najmenšie každodenné činnosti akou je napríklad cesta do práce. Taktiež to platí pre softvérové projekty, u ktorých je plánovanie priam esenciálnou zložkou. Teda je dôležité mať dobrý plán, no dôležitejšie je využívať ho. V eseji podávam svoj vlastný pohľad na problematiku tvorenia a dodržiavania plánov pri softvérových projektoch aj z pohľadu tímového vytvorenia plánu. Tiež hodnotím vhodnosť a flexibilnosť niektorých známych metód tvorenia plánov vzhľadom na ich opakované použitie pri aktualizácií plánu. Nakoniec sa venujem zaujímavej metóde plánovania dvoch plánov, ktorá efektívne umožňuje vytvorenie a udržovanie plánu a v krátkosti uvediem svoj pohľad na plán ako na živú entitu.

Naozaj vieme čo je testovanie?

Autor:Pavol Perdík
Abstrakt:Kvalita softvérového produktu zohráva nesmierne dôležitú úlohu v rámci softvérového projektu. Kvalitou zvyčajne označujeme mieru splnenia požiadaviek zákazníka. V tejto eseji sa zaoberám rôznymi možnosťami sledovania plnenia požiadaviek zákazníka prostredníctvom rôznych metód testovania. Predovšetkým ale uvažujem o definícii pojmu testovanie a o jeho cieli. Všímam si výhody a nevýhody rôznych jeho metód a stratégií. Poukazujem na základné princípy testovania a uvažujem o ich dôležitosti či nevyhnutnosti. Všímam si problémy, ktoré môžu pri testovaní nastať a tiež za akých podmienok tieto testy zlyhávajú. V závere eseji pripájam aj vlastné skúsenosti s testovaním na rôzne rozsiahlych projektoch.

Oplatí sa riskovať?

Autor:Michal Pavlík
Abstrakt:Manažment rizík je nástroj na identifikovanie rizík, ktoré sprevádzajú každý projekt. Charakteristika a špecifikácia každého konkrétneho projektu prináša iné riziká. Zapodievať sa týmito rizikami je často diskutabilné. V práci pojednávam o finančnej náročnosti a prípadných stratách, ktoré prinášajú projekty rôznych úrovní zložitosti a rozsiahlosti. Rovnako rozlišujem projekty podľa prostredia, v ktorom sú nasadzované a vplyvoch na dané prostredie pri chybách tvorcov. Na spomenuté odlišnosti projektov sa pozerám z hľadiska riadenia a zhodnocujem opodstatnenosť manažmentu rizík. Konfrontujem finančné a časové náklady na identifikáciu a analyzovanie rizík so stratami, ktoré môžu vzniknúť pri nedostatočnom alebo zanedbanom manažmente. Esej obsahuje zhodnotenie rizikovosti projektov, potrebu manažmentu rizík a jej rozsah pri rôznych typoch projektov.

Kto s kým v malom

Autor:Aurel Paulovič
Abstrakt:Úspech tímových softvérových projektov, no i projektov vo všeobecnosti, nezávisí iba od vedomostí a schopností jednotlivých členov tímu, ale aj od ich pováh a osobnosti. Nesprávne pridelená úloha v tíme, môže viesť ku katastrofálnym následkom pre celú prácu, naopak vhodne rozdelenie činností je jedným z predpokladov kvalitného výsledku. V tejto eseji predstavujem štandardné rozdelenie typov osobností podľa Myers-Briggsovej typového indikátoru, ich vzťahu a preferenciám k jednotlivým činnostiam v tíme, pričom sa zameriam na rozdiel medzi prácou na veľkých softvérových projektoch a tých malých. Bližšie sa venujem problematike malých tímových projektov a pridelenia úloh jedincom na základe ich osobnosti. V závere tiež predkladám návrh rozdelenia úloh v tímovom projekte, ktorého som členom.

Malý projekt netestuj!

Autor:Michal Dávid
Abstrakt:Testovanie je súčasťou každého projektu, či už menšieho alebo väčšieho, softvérového alebo aj nesoftvérového. Mnohými býva podceňované a v mnohých prípadoch je zastrčené niekde na podradnom mieste v projekte, väčšinou na tom poslednom. Keď je také dôležité, položme si teda otázku, prečo má v mnohých prípadoch takú nelichotivú nálepku s nápisom “Nepodstatné!”? Podľa mňa hlavne malé projekty testovanie vo veľkej miere stavajú na vedľajšiu koľaj, čo vedie v najlepších prípadoch len k strate času stráveného na projekte. Malý projekt netestuj! Kto povie takúto vetu nie je hodný práce na akomkoľvek projekte. Každý malý projekt môže v sebe skrývať záludné miesta, ktoré v konečnom dôsledku môžu mať veľký význam. V eseji poukážem na to, že testovanie akéhokoľvek malého projektu má zmysel a pokúsim sa ho zbaviť spomínanej nálepky „Nepodstatné!“. Taktiež objasním, že testovanie nie je v malých projektoch na predlžovanie procesu tvorby ale v mnohých prípadoch na záchranu celého projektu.

Vytváranie tímu - Ruská Ruleta?

Autor:Ivan Tomovič
Abstrakt:Z prirodzenosti človeka vyplýva, že človek je typ spoločenský a zlučuje sa do najrozličnejších spoločenstiev. Jeden druh takéhoto spoločenstva je aj vývojový tím, ktorý však nevzniká prirodzene, ale na základe určitých požiadaviek. Správnosť zostavenia tímu, teda správny výber ľudí, je dôležitý pre jeho bezproblémové fungovanie. Esej rozoberá problematiku správneho zostavenia tímu. Poukazuje na to, že pred začatím zostavovania tímu si musíme položiť a zodpovedať otázky, ako je dĺžka trvania projektu, obtiažnosť projektu alebo zameranie projektu. Po zodpovedaní týchto otázok si vieme vyvodiť odpovede aj na ďalšie otázky, napríklad aký typ zamestnancov budeme potrebovať. Každý z nás má iné potreby a tým pádom aj inak pôsobí na integritu tímu a preto je potrebné zostaviť vyrovnaný tím nielen po profesionálnej stránke, ale aj po stránke psychologickej. Nakoniec poukazujem na problémy, ktoré môžu vzniknúť nevhodným zoskupením ľudí a sú naznačené aj riešenia stmeľovania tímu.