Skupina A

Späť na Úvod

Ideálny nástroj pre plánovanie

Autor:Marián Halaš
Abstrakt:Potreba plánovania v softvérovom projekte takmer akéhokoľvek rozsahu je neodškriepiteľná. Projekt bez plánu je takmer isto odsúdený na neúspech. Problém je, že pre rôzne typy projektov sú vhodné rôzne plánovacie prostriedky, to isté platí aj o rozsahu projektu, niekedy je takýmto ovplyvňujúcim faktorom aj oblasť, v ktorej sa projekt plánuje. V tejto eseji by som rád venoval pozornosť predstaveniu, a porovnaniu týchto prostriedkov. Táto esej nemá ambíciu byť sprievodcom nástrojmi pre podporu plánovania či plánovanie samotné, chce na základe tohto porovnania predstaviť myšlienku nástroja, ktorý by bol vhodný pre každý projekt alebo aspoň väčšinu projektov, či je možné takýto nástroj vôbec vytvoriť a ak nie, tak čo sa mu najviac v dnešnej dobe približuje alebo aká idea či koncept je mu v dnešných podmienkach najbližšie.

Riziká v projektoch študentov vysokých škôl

Autor:Jakub Marton
Abstrakt:Vývoj projektov je sprevádzaný mnohými rizikami, ktoré ohrozujú úspešný vývoj a nasadenie produktu. Skúsenosti z praxe jasne ukazujú na potrebu spravovania týchto rizík manažmentom, pokiaľ má byť dosiahnutý cieľ projektu. Podobne aj študenti študujúci na vysokej škole sa dostávajú do role manažérov, kde musia čeliť rizikám, ktoré ohrozujú ich projekt. Esej pojednáva o rôznych rizikách z pohľadu praxe. Zatrieďuje ich do skupín podľa možnosti ich manažovania a hrozby, ktorú predstavujú pre projekt. Následne sa venuje oblasti ich plánovania. Podáva študentskú skúsenosť s rizikami z prostredia vysokej školy. Ďalej podáva pohľad zo študentského uhla na spôsoby plánovania rizík a ich predchádzaniu.

Dynamický proces vytvárania matice zodpovednosti

Autor:Karol Marton
Abstrakt:Počas celého životného cyklu softvérového projektu je nevyhnutné, aby každý člen tímu vedel, aká je jeho úloha a o čom rozhoduje. Prispieva to k efektívnemu využitiu ľudských zdrojov, uľahčeniu kontrole a k lepšiemu systému v ohodnotení ich príspevku k výslednému produktu. Z týchto dôvodov je vhodné, aby projektový manažér vytvoril tzv. maticu zodpovednosti, ktorá opisuje priradenie úloh a zodpovedností. Málokedy sú však už na začiatku ustálené úlohy a ľudia, ktorých máme k dispozícií. Vytváranie matice je dynamický proces, ktorý môže skončiť až so zavŕšením samotného projektu, ku ktorému je vyrábaná. Esej opisuje reakcie na neustále zmeny úloh a ľudí, zaoberá sa pridanou hodnotou matice zodpovednosti a ťažkosťami pri jej tvorbe, opisuje spôsob jej tvorenia pomocou podporných prostriedkov a jej vplyv na kooperáciu členov kolektívu, ktorý pracuje na projekte.

Testovanie v tímovom projekte

Autor:Michal Dávid
Abstrakt:Pri vytváraní softvérového produktu sa vývojový tím snaží predovšetkým vytvoriť kvalitný softvér. Kvalita sa stala hlavným kritériom pri hodnotení softvérového produktu. Avšak vytvoriť kvalitný produkt hneď na začiatku je veľmi náročné, ba až skoro nereálne. Preto sa na maximálne zvýšenie kvality používa testovanie. Testovaním sa odhalia chyby, ktoré by v prípade nasadenia do prevádzky mohli spôsobiť problémy a ich odstraňovanie by bolo veľmi nákladné, ale taktiež sa testovaním zisťujú prípadné námietky alebo postrehy zo strany zákazníka. Cieľom tejto eseje je v krátkosti priblížiť čitateľovi atribúty hodnotenia kvality, dôležitosť testovania a hlavne poukázať a vysvetliť metódy, ktoré sú najvhodnejšie na použitie v tímovom projekte.

Správna analýza výsledkov monitorovania projektu a prispôsobenie jeho plánu

Autor:Miloš Cibulka
Abstrakt:Monitorovanie projektu a prispôsobenie riadenia a plánovania projektu na základe jeho výsledkov je dôležitou súčasťou každého projektu a jeho zanedbanie, príp. ignorovanie by mohlo mať nepríjemné následky pre finálny produkt projektu. Výsledkom správneho monitorovania je identifikácia nepredvídaných nedostatkov a neočakávaných odchýlok od plánov a tým zamedziť nesprávnemu vývoju tvorby projektu uplatnením preventívnych opatrení. Cieľom tejto práce je poukázať na správne analyzovanie výsledkov monitorovania, hľadanie ich príčin a možností ich odstránenia. Ďalším cieľom práce je ukázať možné riziká v prípade ignorovania monitorovania alebo jeho výsledkov, príp. ich nesprávnej interpretácií a dopad tohto zanedbania na celý projekt a tím, ktorý projekt realizuje. Výsledná práca by mala priniesť celistvý pohľad na túto problematiku, ktorá je čím ďalej vo vývoji rozsiahlych projektov dôležitejšia, pretože jej hlavnou výhodou je znižovanie nákladov na tvorbu projektu.

Vplyv monitorovania na plánovanie a riadenie softvérového projektu

Autor:Matúš Coranič
Abstrakt:Jednou často opomínanou a pritom veľmi dôležitou súčasťou manažmentu softvérového projektu je monitorovanie. Monitorovanie slúži na včasné identifikovanie problémov, pričom dáva možnosť ich nápravy za relatívne nízku cenu. Jednou z obávaných situácií pri tvorbe softvérového produktu je frekvencia a množstvo potrebných zmien. Manažér by práve preto mal nepretržite pozorovať potenciálne zmeny medzi plánom a reálnym stavom. Prostredníctvom tejto eseje by som chcel poukázať na to, akú váhu majú informácie získane prostredníctvom monitorovania na plánovanie a riadenie projektu. Ako by mal manažér reagovať na tieto informácie, aby sa čo možno najlepšie vyhol vzniknutým problémom, resp. odchýlkam od zvoleného plánu.

Tvorba plánu v malom tíme pracujúcom na casovo ohranicenom projekte

Autor:Matúš Čelko
Abstrakt:Tvorba plánu a rozdelenie úloh predstavuje jednu z prvotných úloh manažéra v softvérovom projekte. Správnosť voľby metodiky tvorby plánu ako aj správne kontrolovanie jeho plnenia s následnou aktualizáciou má priamy vplyv na úspech samotného projektu. Je preto potrebné, aby bol manažér pri tvorbe a aktualizácií plánu oboznámený s výhodami a nevýhodami jednotlivých metód. Tento dokument preto pojednáva o rôznych metodikách tvorby plánov a rozdeľovania úloh. Pritom sa zameriava na vlastnosti metód, ktoré sú prospešné pre malý tím pracujúci na silne časovo obmedzenom projekte. Z pojednávaných techník sa snaží vybrať tú, ktorá by bola pre daný tím najvhodnejšia, a to hlavne z pohľadu efektívnej tvorby plánu, správnosti plánu a včasného odhaľovania odchýlok priebehu projektu od plánu.

Význam manažmentu rizík pre úspešnosť projektu

Autor:Daniela Miloňová
Abstrakt:V každom projekte sa skôr alebo neskôr vyskytnú riziká, ktoré sa môžu odraziť na kvalite alebo finančnej stránke projektu. Manažment rizík je stále viac uznávaný, zaoberá sa pozitívnymi a negatívnymi stránkami rizika a predstavuje proces, počas ktorého sa riziko identifikuje, analyzuje a vyberie optimálny spôsob pre jeho zvládnutie pri minimálnych potrebných nákladoch. Cieľom manažmentu rizík je minimalizovať dopad vzniknutých rizík alebo v niektorých prípadov im dokonca aj predísť. V tejto práci sa zameriam na priblíženie práce manažmentu rizík. Sústredím sa na spôsoby identifikovania a analýzy rizík ako aj ich riadenie. Porovnám jednotlivé metódy a v závere zhodnotím ich použitie v rámci nášho tímového projektu.

Zabezpečenie kvality softvéru v malej softvérovej firme – áno alebo nie ?

Autor:Celestín Černák
Abstrakt:Zabezpečeniu kvality v softvérovom projekte je najmä v poslednej dobe prikladaná čoraz väčšia dôležitosť. Nejedná sa pritom len o samotné vykonávanie testov, dôraz je kladený hlavne na kvalitný a efektívny plán testovania a skvalitňovania produktu počas každej etapy jeho vývoja. Jedným z najpoužívanejších postupov je postup známy ako zabezpečenie kvality softvéru (software quality assurance). Môžeme ho definovať ako systematický proces, ktorý zabezpečí, že vyvíjaný produkt bude po dokončení plne vyhovovať želaným kritériám. Táto práca má za cieľ bližšie priblížiť postup zabezpečenia kvality softvéru v malej softvérovej spoločnosti (menej ako 30 zamestnancov). Bližšie predstavím zabezpečenie kvality v jednotlivých fázach vývoja projektu, ich previazanie na iné používané metódy a postupy a pokúsim sa určiť mieru efektívnosti jeho použitia.

Analýza osobností v tímovom projekte

Autor:Katarína Poláková
Abstrakt:Každý človek je jedinečný, každý má svoje kladné stránky, ale aj tie záporné. Má svoju povahu, je to osobnosť. Pre členov tímu podieľajúcom sa na projekte je dôležité poznať povahové črty svojich kolegov, ich zvyklosti, obľúbené činnosti. Môže to pomôcť efektívne využiť čas určený na tvorbu projektu a predchádzať konfliktom. Ak poznáme schopnosti jednotlivcov a dáme im prácu ktorá ich baví, zlepšíme tým nielen výsledok práce, ale aj vzťahy medzi kolegami môžu byť príjemnejšie a menej stresové. Náš tím sa skladá zo šiestich členov, pričom každý člen má špecifické vlastnosti, ktoré by mal tím využiť vo svoj prospech. Každý jednotlivec by mal svoje prednosti poznať, preniesť ich do tímu a vybrať si rolu, ktorá mu bude najviac vyhovovať. V tejto odbornej eseji chcem poukázať na rôzne vlastnosti osobností podľa Myers-Briggsovej typového indikátoru (angl. Myers-Briggs Type Indicator, ďalej len MBTI). Následne sa pokúsim tieto osobnosti zaradiť v tíme na správnu pozíciu, pričom MBTI predurčuje jednotlivé typy na určitú pracovnú pozíciu. Toto chcem aplikovať na náš tím aby som predišla prípadným konfliktom v tíme a zároveň čo najefektívnejšie využila prednosti jednotlivcov.

Ako efektívne predíst neúspešnému projektu

Autor:Michal Hečko
Abstrakt:Práca na projekte pokračuje a my sa chceme presvedčiť, či priebeh vývoja projektu je v súlade s navrhnutým plánom. Akokoľvek kvalitne sú spracované naše odhady a požiadavky, veľká väčšina projektov sa počas svojej tvorby odkloní od naplánovaného postupu. Monitorovanie postupu pri tvorbe softvérového projektu nám ponúka možnosť zistiť súčasný stav projektu. V prípade, že sa aktuálny stav odlišuje od naplánovaného, by sme mali vykonať príslušnú akciu, ktorou sa pokúsime vrátiť projekt späť do rovnováhy s plánom alebo upraviť plán. V eseji sa zameriam na význam monitorovania, ako spozorovať zmeny a odchýlky od plánu v dobe trvania vývoja projektu a akým spôsobom na ne zareagovať. Poukážem na to, čo vyplýva z nedodržania plánu a ako budú zmeny vplývať na tím.

Plánovanie – žiadna dogma, iba prostriedok

Autor:Martin Ľudvík
Abstrakt:Na softvérových projektoch sa podieľajú ľudia so spoločným cieľom - uspokojiť potreby zákazníka. Aby sa však zo skupiny ľudí stal tím, potrebujú sa spolu koordinovať a kooperovať. Ako čo najefektívnejšie usmerniť ich správanie? Ako predpokladať ich produktivitu, odhadovať čas riešenia jednotlivých problémov, distribuovať ľudské zdroje medzi paralelné procesy vývoja? Na riešenie podobných problémov existuje rada metodík a nástrojov. V tomto článku sa však nebudeme zaoberať tým, ako ich použiť. Radšej sa pokúsime odhaliť motiváciu, ktorá za nimi stojí. Pozrieme sa na prínos, ktorý v sebe ukývajú, a spojitosti, ktoré môžu byť poučné. Pokúsime sa presvedčiť čitateľa o tom, že plánovanie nie je doktrína, ale iba akýsi aparát intelektu, ktorý má poslúžiť pre formulovanie vlastných názorov a zásad.

Vplyv osobností na úspech softvérového tímu

Autor:Martin Rončkevič
Abstrakt:Ľudia sú rôzni. Ale aj napriek tomu spájajú svoje sily, aby vytvorili niečo, čo by sami nikdy nedokázali. V softvérových tímoch vznikajú malé aj veľké projekty. Ak chceme dosiahnuť dobrý výsledok, je dôležité poznať aké sú typy a preferencie rolí jednotlivcov a aké môže mať nesprávne zloženie tímu dopad na celkový výsledok. Preto si v tejto eseji povieme niečo o typológii ľudí, o vzťahoch typov k roliam a preferenciách jednotlivcov. Taktiež sa pozrieme na zloženie jedného konkrétneho tímu z praxe a skúsime odhadnúť úspešnosť iného tímu, zloženého zo študentov Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity na predmete Vývoj softvérového systému v tíme.

Môže firma efektívne fungovat aj bez použitia podporných prostriedkov pre riadenie softvérového projektu?

Autor:Robert Čapla
Abstrakt:Používanie podporných prostriedkov je v dnešnej dobe prospešné pri takmer ľubovoľnej (manažérskej) činnosti. O to viac to je potrebné pri tak zodpovednej úlohe, ako je riadenie projektu. Existuje veľké množstvo používateľsky jednoduchých prostriedkov, ktorých dopad na efektívnosť práce je prekvapujúco veľký. Mnoho existujúcich prác vypovedá o ich nenahraditeľnosti, ale takmer žiadna sa nezaoberá porovnaním fungovania firmy so slabou podporou týchto prostriedkov a firmy, kde sa naopak naplno využívajú. Práve týmto problémom sa zaoberá táto esej. Jej cieľom je ukázať, aký dopad má na vedenie firmy používanie, resp. nepoužívanie podporných prostriedkov pre riadenie softvérového projektu.

Ako správne riešit riziká v tímovom projekte?

Autor:Peter Holic
Abstrakt:Riziko je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a tak isto aj súčasťou softvérových projektov. Z toho dôvodu je potrebný proces manažmentu rizík v softvérom projekte, ktorý riziká identifikuje, analyzuje a poskytuje spôsoby ako riešiť takéto riziko. Neidentifikované riziko by inak mohlo mať negatívny dopad na časový harmonogram tvorby produktu, zníženie kvality výstupného produktu a tak spôsobiť aj ekonomické škody. Cieľom manažmentu rizík je včasná identifikácia takýchto rizík, čo umožňuje vyhnúť sa rizikám úplne alebo aspoň minimalizovať dôsledky, ktoré z nich plynú. Manažment rizík je preto nevyhnutnou súčasťou tímového projektu, ktorý je riešený študentmi na našej fakulte. Z toho dôvodu sa v mojej práci budem zaoberať práve takýmito projektmi, ktoré si vzhľadom na svoj rozsah a zloženie tímu vyžadujú osobitný prístup k plánovaniu, analýze a správnemu riešeniu možných rizík. Cieľom mojej práce je poskytnúť prehľad možných rizík a spôsoby ako ich riešiť na úrovni tímového projektu.

Ako zvýšiť kvalitu softvéru cez automatizáciu testovania?

Autor:Martin Pašmík
Abstrakt:. Zložitosť softvérových systémov sa stále zvyšuje a tým narastá aj náročnosť udržiavania ich kvality. Jedným z najdôležitejších prvkov kvality softvéru je jeho správnosť, ktorá sa zvyčajne overuje prostredníctvom testovania. Testovanie je rozsiahla oblasť obsahujúca špecifické aj všeobecnejšie problémy, ktoré je potrebné riešiť pri každom projekte. Celkovo, pri vývoji softvéru chceme byť čo najefektívnejší, a aj preto by sme sa mali sústrediť na zefektívnenie testovacieho procesu. K tomu môže viesť práve automatizácia testovania. V tejto eseji sa teda venujem otázkam a problémom týkajúcich sa automatizovaného testovania, aké má požiadavky, výhody, či nevýhody a prečo je podľa môjho názoru dôležitou oblasťou, na ktorú by sme pri tvorbe softvéru nemali zabúdať.