Skupina F

SOA, dobre. Ale čo kvalita?

Autor:Igor Aufricht
Abstrakt:Čoraz väčší rozmach internetu a webových služieb so sebou prináša nové princípy vývoja a implementácie systémov. Jedným z často používaných spôsobov je aj princíp SOA (architektúry orientovanej na služby). Princíp je známy, s ním však prichádzajú aj nejasnosti. Ideme vyvíjať nový systém. Chceme ísť s dobou a tak sa rozhodneme navrhnúť systém s využitím architektúry SOA. Vieme, o čo ide. Vieme, ako má systém fungovať. Vieme, ako ho navrhnúť. Vyvstávajú pred nami ale mnohé otázky. Medzi najpálčivejšie patria otázky týkajúce sa kvality systému. Bude systém dostatočne rýchly? Bude bezpečný? Bude sa dať jednoducho testovať? A čo rozšíriteľnosť? Možnosť prepojiť s inými systémami? Na tieto a zopár ďalších otázok spojených s kvalitou projektov implementovaných architektúrou SOA sa snaží odpovedať práve táto práca.

Riziká v softvérovom projekte

Autor:Ladislav Borženský
Abstrakt:Dodržiavanie časového harmonogramu a množstva plánovaných zdrojov pri vytváraní akceptovateľného softvérového produktu je nosným pilierom pri výbere spoločnosti pre jeho zabezpečenie. Prípadný neúspech splnenia týchto základných požiadaviek je vo väčšine prípadov spôsobený nepredvídanými udalosťami – rizikami. Riziká sú jedným z hlavných a najnepriateľnejších problémov pri vývoji softvéru, ktoré je potrebné odhaliť čo najskôr, aby nespôsobili veľké škody. O ich predchádzanie a včasnú elimináciu v najväčšom možnom rozsahu, aký je pre danú situáciu možný, sa snaží manažment rizík. Jeho jednotlivé etapy ako identifikácia, analýza, plánovanie a riadenie rizík, sú charakterizované v predkladanom dokumente. Podstatná súčasť, doplňujúca samotný dokument ako celok, je prehľad najčastejších rizík, s ktorými je možné sa stretnúť počas vývoja softvéru. Z prehľadu sa pozvoľne prechádza do jednoduchej úvahy o možnosti ich výskytu v školskom prostredí v rámci rôznych projektov.

Klasické teórie plánovania v kontexte študentských projektov

Autor:Peter Brtáň
Abstrakt:Plánovanie je jednou z najdôležitejších a najkritickejších častí počas práce na akomkoľvek projekte. Malá chyba, aj keď na prvý pohľad nepodstatná, môže mať za následok veľké problémy v neskorších fázach práce na projekte. Z týchto dôvodov vzniklo množstvo teórií a metodík pre správne naplánovanie projektu. Tieto teórie vychádzajú z predpokladu, že projektový tím má pevne stanovený čas, v ktorom sa môže venovať práci na projekte. Študentský projekt je špecifický v tom, že členovia tímu nemajú pevne určený čas, v ktorom sa môžu venovať projektu. Práve naopak ich časové možnosti sú veľmi dynamické a naplánovať študentský projekt z časového hľadiska je preto pomerne ťažké.

Testovanie a prehliadka kódu alebo ako testovať softvér efektívne

Autor:Ján Kohut
Abstrakt:Veľký vplyv na kvalitu softvéru má testovanie. V tejto práci predstavujem niektoré charakteristiky testovania. Testovanie je pomerne nákladná činnosť, preto sú snahy ho urobiť čo najefektívnejším. Jednou z techník, ktorá je pomerne efektívna, je prehliadka kódu. Objektovo orientované programovanie prináša so sebou viaceré úskalia, ktoré sťažujú prehliadku kódu. V tejto práci opisujem niektoré techniky zamerané práve na inšpekciu kódu napísaného v objektovo orientovanom jazyku. Čitateľ sa taktiež dozvie o ďalších technikách slúžiacich na testovanie, ich možnostiach a vhodnosti. Záver práce patrí mojim postrehom k testovaniu, jeho vhodnosti, rozsahu a skúsenostiam získaných pri tvorbe a testovaní viacerých projektov.

Podporné prostriedky pre riadenie softvérového projektu

Autor:Marek Koperdák
Abstrakt:Už dávno ľudia zistili, že v každej menšej skupine ľudí, ktorá sa rozhodne spolupracovať a chce dosiahnuť určitý cieľ, sa objavuje riadenie. V procese tvorenia softvérového projektu sa stretávame s množstvom rozličných úloh, ktoré neplní len jeden človek, ale celý tím. Vývoj doby a stále rastúce požiadavky sveta na komplikovanosť a kvalitu projektov si vynútili vznik rôznych podporných prostriedkov, ktoré sú vytvorené, aby pomohli členom tímu v ich kooperácii, kontrole plnenia úloh, ľahšej komunikácii atď. Využívanie podporných prostriedkov značne uľahčuje prácu v tíme, avšak dôležitým faktorom zjednodušenia riadenia je ich správny výber a použitie.

Dokonalý plán

Autor:Tomáš Kuzár
Abstrakt:Plánovanie má v rámci softvérového projektu nezastupiteľnú úlohu. Vývoj každého softvérového produktu je svojim spôsobom jedinečný, preto nie je dostatočné definovať plán ako postupnosť krokov, ktoré majú viesť k stanovenému cieľu. V počiatočných fázach nie je možné jednotlivé kroky detailne opísať, navyše svet softvérového inžinierstva je veľmi dynamický a plán musí byť dostatočne robustný nato, aby sa vedel so zmenami vyrovnať. Preto sa esej zameriava na tvorbu plánu na úrovni architektúry organizácie, resp. na úrovni usporiadania tímu. Esej sa nesnaží poskytnúť návod, ako vytvoriť dokonalý a presný plán, ale na vhodné zadefinovanie štruktúry organizácie a v nej fungujúcich procesov tak, aby zaručovali splnenie vytýčených projektových cieľov načas a v požadovanej kvalite.

Klasické plánovanie je minulosťou, nech žije moderný plán

Autor:Jozef Orgonáš
Abstrakt:Žiaden manažér veľkej firmy si dnes nedovolí namietať o potrebe plánovania. Úroveň tradičného plánovacieho procesu je však už zastaralá a nereflektuje moderné potreby spoločnosti. Klasické plánovanie založené na direktívnom modely, fixnom finančnom procese, ročnej stratégii a alokácii zdrojov bez možnosti flexibilného prideľovania prostriedkov – to je zaužívaný spôsob. Neprináša však nové príležitosti pre spoločnosť a nezvyšuje hodnotu produktov. Zlepšenie tohto procesu znamená snahu odlíšiť sa od konkurencie, avšak stanoviť ciele nie absolútne, ale relatívne – priamo porovnateľné s konkurenciou. Rovnako znamená trhovo orientované plánovanie a zahrnúť do procesu plánovania nielen pracovníkov finančného oddelenia, ale aj ostatných členov spoločnosti. Aby neplánovali teoretici, ale ľudia z praxe s praktickými trhovými skúsenosťami. Vybudovať moderný systém plánovania je otázkou, ktorá trápi súčasných manažérov.

Monitorovanie softvérového projektu

Autor:Martin Petráš
Abstrakt:Veľmi dôležitou súčasťou manažmentu softvérového projektu je monitorovanie stavu, v akom sa projekt nachádza. Táto činnosť dokáže včas upozorniť manažéra na prípadné problémy a dať mu tak možnosť sa im vyhnúť, alebo prijať potrebné opatrenia. Cieľom tejto eseje je popísať monitorovanie projektu ako také a spomenúť niekoľko spôsobov monitorovania, ktoré parametre sa monitorujú, ako sa analyzujú a vyhodnocujú. Na základe vyhodnotených údajov je možné zvoliť najvhodnejšiu reakciu na minimalizáciu odchýlok od dohodnutého plánu.

Riadenie každého projektu vyžaduje podporu. Aké prostriedky však zvoliť?

Autor:Hana Pifková
Abstrakt:Existujú rôzne druhy a typy podporných prostriedkov na riadenie softvérového projektu. Niektoré podporujú komunikáciu a kooperáciu, iné plánovanie, rozdelenie zodpovednosti, verzionovanie súborov či stopovanie chýb. Existujú aj rôzne druhy softvérových projektov, pričom každý z nich má iný rozsah a iné potreby sledovania určitých faktorov. Z týchto faktov vyplýva pre každého projektového manažéra nutnosť výberu správnych druhov podporných prostriedkov – musia byť zvolené tak, aby bola zabezpečená podpora, ktorú daný projekt vyžaduje. To nás privádza k viacerým otázkam. Aké faktory je nutné sledovať pre jednotlivé druhy projektov? Ako pre daný typ projektu zvoliť správnu kombináciu podporných prostriedkov? Táto práca je zameraná na nájdenie odpovedí na tieto otázky. Zaoberá sa identifikáciou potrieb pri riadení jednotlivých druhov softvérových projektov a určením rôznych kombinácií podporných prostriedkov tak, aby tieto potreby boli v čo najväčšej miere uspokojené.

Potreby a obmedzenia poznávania stavu projektu

Autor:Tomáš Sarlós
Abstrakt:Softvérový projekt je proces, v ktorého začiatku je vytvorený plán. Na to, aby bol dodržaný, je potrebné mať mechanizmus na zisťovanie reálneho stavu projektu v čase. V tom, že je vytvorený práve jeden plán projektu, je ukrytý predpoklad, že tento plán je doteraz ten najlepší známy pre dosiahnutie stanovených cieľov. Preto sa odklon od takého plánu počas existencie projektu snažíme eliminovať. Riadením projektu je možné zabezpečiť dodržiavanie plánu a po istom čase a nadobudnutých skúsenostiach jeho vylepšenie a zapracovanie do procesu projektu. Cielené monitorovanie projektu je teda nevyhnutné pre poskytnutie podkladov potrebných v procese riadenia a zhodnotenia vykonanej práce. Čo rozumieme pod reálnym stavom projektu? Do akej miery je možné tento stav skutočne určiť? Ako môžeme zabrániť odklonom skutočného priebehu projektu od plánu? Je nutné vykonať zmeny v procese projektu a/alebo korekcie plánu v prípade nezhody plánu so skutočnosťou? To sú otázky, o ktorých budem v tejto práci pojednávať.