Skupina B

Riadenie softvérových projektov v menších tímoch

Autor:Tomáš Kučečka
Abstrakt:Riadenie softvérových projektov je zložité a neustále komplikovanejšie najmä vďaka neustálemu narastaniu zložitosti softvérových produktov. Z dôvodu obmedzených zdrojov vyčlenených na projekt, tímy potrebujú vhodné podporné nástroje na podporu riadenia, ktoré by im pomohli zlepšiť ich vzájomnú spoluprácu v tíme a zamerať sa na najkritickejšie oblasti. V tejto eseji sa zameriam na podporu riadenia softvérového projektu v menších tímoch, akým je aj tímový projekt v rámci predmetu Tvorba softvérového systému v tíme na FIIT STU. Opíšem jednotlivé podporné nástroje vhodné pre malé tímy vrátane ich výhod a nevýhod. Vysvetlím, podľa čoho by si mal tím takýto nástroj zvoliť a ako by som ja sám postupoval pri tejto voľbe. Nakoniec popíšem iné spôsoby podpory riadenia projektu, taktiež aj to, čím nahradiť podporný prostriedok počas jeho výberu.

Prečo je dôležitý manažment rizík aj v malých softvérových projektoch?

Autor:Peter Holotík
Abstrakt:Manažment rizík vo vývoji softvéru je veľmi dôležitou časťou a mal by mu byť venovaný dostatok času. Vhodne nastaveným manažmentom rizík sa dá mnohým rizikám predísť, no v niektorým oblastiach sa im vyhnúť nedá a preto je nevyhnutné vyčleniť na problémovú oblasť viac času pri plánovaní, aby sme boli pripravení niesť dôsledky daného rizika. Manažment rizík sa dá rozdeliť na základe dĺžky doby trvania projektu. Veľké riziko v krátkodobom projekte, nemusí byť také markantné ako v dlhodobom projekte a opačne. V tomto dokumente sa budem zaoberať analýzou niektorých možných rizík v tímovom projekte. Ďalej sa zameriam na otázku prečo je manažment rizík dôležitý aj v krátkodobých projektoch. Dokážeme si príkladmi z praxe a zo študentských projektov, že i keď je projekt malý, tak aj napriek tomu si manažment rizík vie nájť svoje uplatnie v takom projekte.

Konfrontácia osobností v tíme a jej riešenie

Autor:Andrej Škuba
Abstrakt:Tvorba softvérových projektov v tíme býva občas náročná nielen z hľadiska požiadaviek či zložitosti riešenej problematiky, ale aj z hľadiska pováh a osobností samotných členov tímu. Keďže existuje viacero prístupov k určeniu osobnosti človeka a štúdií zaoberajúcich sa vzťahmi medzi jednotlivými typmi osobností pri spolupráci na spoločnom projekte, je potrebné tieto dostupné informácie zúžitkovať a patrične aplikovať pri riešení problému skvalitnenia vzťahov, komunikácie a v nepriamom dôsledku aj výsledkov práce. Pri opätovnej spolupráci bude pracovať celý tím efektívnejšie, ako by pracoval bez predchádzajúcich skúseností. Práve riešením problematiky konfrontácie členov tímu s odlišnými povahami sa budeme zaoberať v eseji o analýze osobností v softvérovom projekte.

Potreba monitorovania softvérového projektu

Autor:Rastislav Kršák
Abstrakt:Počas životného cyklu softvérového projektu je veľmi pravdepodobné, že sa skutočný stav bude líšiť od plánovaného stavu. Existuje totiž množstvo faktorov, ktoré vplývajú na realizáciu projektu a často ich je veľmi ťažké zohľadniť v čase tvorby plánu. Správne uskutočňované monitorovanie softvérového projektu umožňuje zavčas odhaliť vzniknuté odchýlky. Keďže odklony od plánu majú zväčša nepriaznivý ekonomický dopad, poskytuje monitorovanie cenné informácie pre manažment na korigovanie neželaného stavu. Esej sa zaoberá procesom monitorovania softvérového projektu, dôležitými metrikami ako i spôsobom ich zberu, vyhodnotením a použitím v manažmente.

Plány do nepohody

Autor:Jaroslav Bálik
Abstrakt:V tvrdom konkurenčnom boji manažéri príjmu aj zákazku, pre ktorú nie sú vo firme vytvorené ideálne podmienky. A preto v reálnych projektoch nie je často jednoduché vytvoriť ucelený plán, ktorý by s prijateľnou mierou neurčitosti odrážal skutočnosť. Dôvodov môže byť viacero. Či už časová tieseň, neistá, niekedy len prisľúbená pracovná sila, alebo nedostatočná znalosť domény projektu. V eseji analyzujem stratégie, vďaka ktorým je možné zmierniť alebo úplne eliminovať problémy, ktoré sú spôsobené samotnou povahou projektu . Ďalej sa zamýšľam nad problematikou preplánovania, respektíve zmeny plánu. Teda kedy je nepresný plán chybný a kedy je nepresnosť integrálnou súčasťou plánovania. Na záver sa pokúšam sformulovať zásady, ktorých by sa mal manažér držať, keď chce vytvoriť flexibilný plán a zároveň si udržať pracovníkov.

Ako riadiť členov tímu v ich domovoch?

Autor:Dušan Zeleník
Abstrakt:Táto esej, v ohraničení oblasťou, poskytuje spracovanie myšlienok, nadobudnutých znalostí a skúseností autora s podpornými prostriedkami pre manažovanie ľudských zdrojov, zodpovednosti a sledovania úloh v softvérovom projekte. Sústredím sa hlavne na problematiku spojenú s projektom, ktorý sa nevykonáva sústredene v blízkom kontakte členov tímu. Snaha je o preskúmanie problémov, ktoré môžu vzniknúť pri práci doma, a to hlavne so sledovaním úloh, či zodpovednosti. Detailne opisujem nástroje pre podporu takéhoto projektu s uvedením skúseností, a to opisom nedostatkov a kvalít. Esej poskytne aj víziu návrhov pre podporné prostriedky, ktoré by mohli pomôcť k zlepšeniu manažmentu projektu v danej oblasti.

Hybná sila softvérových projektov - ľudia

Autor:Tomáš Hlatký
Abstrakt:Niekoľko rokov späť sa softvérové inžinierstvo definovalo ako odbor, ktorý sa zaoberá teóriou, metódami a nástrojmi potrebnými pre vývoj softvéru. Dnes vieme, že je toho ďaleko viac čomu sa v softvérovom inžinierstve treba systematicky venovať, nehovoriac o tom ako sa čoraz viac vedné disciplíny prekrývajú. Softvérový projekt si vyžaduje okrem zabezpečenia vysokej technickej úrovne aj zameranie na samotných ľudí, ktorí ho tvoria. Tí sú nositeľmi nápadov a technológií, ale aj osobnostných povahových čŕt, prežívaní a individuálneho vnímania sveta, ktoré nakoniec samotný svet, a teda aj projekt, ovplyvňuje. Táto esej sa venuje prehľadu vplyvu konkrétnych povahových čŕt na úspešnosť projektu, vplyvu vedúceho tímu a komunikácie na atmosféru, ktorá v tíme panuje a vplýva významne na výsledný produkt. V eseji sa rovnako pokúšam ponúknuť zmenu pohľadu na pojem konflikt tak, že odhaľujem istú súvislosť konfliktu, emócie, sebapoznania a motivácie.

Testovanie ako základný kameň zabezpečenia kvality

Autor:Pavol Daniš
Abstrakt:Manažment kvality by mal byť pri výrobe alebo vývoji akýchkoľvek produktov stavaný do popredia. V rámci softvérového inžinierstva obzvlášť. Našim cieľom je predsa spokojný zákazník, pričom spokojnosť je do značnej miery ovplyvnená kvalitou softvéru. V eseji rozoberám, aké metódy sa používajú v oblasti manažmentu kvality, pričom sa zameriavam na zrejme najznámejšiu metódu – testovanie. Z množstva literatúry a teda aj množstva názorov na testovanie chcem vybrať pre čitateľa podľa môjho názoru najlepšie techniky ako, kedy a čo testovať. K slovu sa dostane aj metodika vývoja softvéru založená na testovaní - Test driven development(TDD). Poukážem na hlavné výhody tejto modernej metodiky používanej v moderných prístupoch k vývoju softvéru – agilné a extrémne programovanie.

Monitorovanie a riešenie kríz v softvérovom projekte: analyticky či empiricky?

Autor:Jakub Šimko
Abstrakt:Softvérové projekty vo väčšine prípadov končia neúspechom. Nečitateľnosť prostredia a podmienok v tejto oblasti je vyššia než v ktorejkoľvek inej. Manažment v IT je kritický jednak v čase plánovania, ale aj počas priebehu projektu. Práve rozpoznávanie a riešenie akútnych kríz často zlyháva. Manažér sa pritom môže oprieť o rôzne softvérové nástroje monitorujúce priebeh projektu a uľahčujúce detekciu problémov a rozhodovanie. Môže tak isto vsadiť na empíriu a využiť skúsenosti kolegov v minulosti sa ocitnuvších v podobnej situácii, za použitia scenárov. Sú tieto metódy naozaj nepostačujúce, alebo ich manažéri len nesprávne využívajú? Nezabúdame na psychológiu jednotlivca v kríze? Ako východisko sa javí syntéza rôznych prístupov.

Plánovanie: načo je a čomu sa vyhnúť

Autor:Michal Kottman
Abstrakt:Plánovanie je jedna z prvých etáp manažmentu projektu, v rámci ktorej sa určujú ciele projektu, zostavuje a modifikuje sa plán a sleduje sa jeho dodržiavane. Projektový plán opisuje akcie potrebné k splneniu cieľov projektu, ich časový rozvrh a závislosti. Plán je nevyhnutnou súčasťou úspešného projektu. Vytvorenie plánu však automaticky nezaručuje jeho úspech. Chybnými krokmi počas plánovania sa dá projekt priviesť k neúspechu už v jeho počiatkoch. Prečo je plánovanie dôležité? Čomu sa vyhnúť v etape plánovania aby sa predišlo kríze? Cieľom tejto eseje je zodpovedať na tieto otázky a poukázať na niektoré bežné chyby pri plánovaní, vysvetliť ich dôsledok na osud projektu a navrhnúť riešenie .

Analýza a podpora manažmentu rizík v tímovom projekte

Autor:Branislav Kuliha
Abstrakt:Vývoj softvéru so sebou často nesie veľa rôznych rizík, ktoré, pri nesprávnom postupe, vedú k nižšej kvalite výsledného produktu alebo k nedodržaniu stanoveného plánu. Táto esej sa zameriava na identifikáciu najdôležitejších príčin vzniku takýchto rizík. Taktiež sa snaží nájsť a odporučiť čo najlepšie nástroje a techniky pre analýzu a manažment rizík, pričom hlavným objektom záujmu je tímový projekt s menším počtom členov. Riziká sú vnímané v kontexte dopadu na plnenie plánu a manažment zdrojov. Esej by mala odpovedať na otázky: ako vznikajú riziká v tímovom projekte? ako tieto riziká správne identifikovať a efektívne odstrániť? aké existujú podporné nástroje pre ich manažment?