Skupina 4

Rozdelenie úloh v tímovom projekte na základe osobnosti

Autor:Marcel Baláž
Abstrakt:Vzhľadom na vysoké percento neúspešnosti softvérových tímových projektov sa venuje vysoká pozornosť skúmaniu ich manažmentu. Čoraz viac štúdií ukazuje, že technologická a programátorská zdatnosť členov tímu nie je zárukou úspešného projektu. Do popredia sa dostávajú aj osobnostné črty jednotlivcov. Jednou z oblastí výskumu je aj vplyv osobnosti na jednotlivé úlohy v tíme a jeho výsledky. V eseji analyzujem výhody a nevýhody vybraných osobnostných typov pre vybrané pozície v tíme s malým počtom ľudí. Na profilovanie osobností sú použité metódy päťfaktorového modelu (Five Factor Model, FFM) a Myers-Briggsovej testu (MBTI). Ukazuje sa, že osobnosť lídra tímu je pomerne dobre vyprofilovaná. Ostatné pozície sú stále predmetom diskusie a chýba kompletnejšia smerodajná štúdia.

Testovanie ako každodenný chlieb

Autor:Miroslav Beno
Abstrakt:Softvérové inžinierstvo pozná niekoľko metód na zabezpečenie požadovanej kvality výstupu tvorby informačných systémov. Jednou z nich je testovanie, ktorého nevyhnutnosť a zásadnosť časom podnietili vznik rôznych metodík, prístupov a teórií. Tým sa stala problematika testovania komplexnejšia a zároveň jej dobré zvládnutie náročnejšie. Dnes je už pri stredne veľkých projektoch takmer vylúčené, aby mali testovanie na starosti iba samotní programátori a tvorcovia systému. Informačné systémy bývajú popri tom často podrobené verifikácii špecializovaným tímom zameraným na nachádzanie chýb a nedostatkov a následné vytváranie správ o nich. To znamená, že existujú profesionálne zameraní odborníci práve na túto disciplínu - testeri, ktorí musia spĺňať isté predpoklady pre úspešné realizovanie sa v tejto oblasti. Esej sa zaoberá testovaním z perspektívy profesijnej špecializácie, pričom polemizuje o opodstatnení jej existencie, a zároveň rozoberá rôzne formy a pozície v rámci tejto činnosti.

Ako si nezlomiť ruku?

Autor:Alojz Gomola
Abstrakt:Harry W. Boehm identifikoval desať najväčších rizík ešte v roku 1989, tieto riziká ostávajú aktuálne do súčasnosti. Podmienky a prostredie malého projektu sú odlišné, ľudia nie sú tak silno zviazaní hierarchiou moci a ich motivácia nie je závislá na peniazoch. Odstránenie možných rizík je životne dôležité pre úspešnosť každého projektu. Esej prináša pohľad na tieto riziká v prostredí malého projektu. Pokúsime sa identifikovať, ktoré riziká sú najnebezpečnejšie, porovnáme rôzne metódy identifikácie týchto rizík. Sústredíme sa najmä na ľudský faktor a s ním spojené riziká. Analýzu daných rizík premietneme do riadenia projektu. Rozoberieme vplyv rizika na plánovanie, porovnáme klasický prístup k rozloženiu rizika s optimistickým plánovaním, zhodnotíme dopad oboch metód na plán projektu.

Ovplyvňujú podporné prostriedky cenu výsledného produktu?

Autor:Peter Korenek
Abstrakt:Projektoví manažéri sú ľudia, ktorí majú na starosti plánovanie, rozdelenie úloh a kontrolu plnenia plánu v rámci projektu. Táto práca je náročná, preto sa dnes už manažér vo väčšine prípadov nezaobíde bez podporných prostriedkov. Tieto podporné prostriedky pomáhajú viesť záznamy o úlohách, umožňujú manažérovi lepšie si predstaviť, v akom stave sa projekt aktuálne nachádza alebo odhadovať cenu projektu. Ako sa však použitie týchto prostriedkov prejaví na nákladoch na projekt? Zvýši sa alebo zníži predajná cena produktu? Môžu mať podporné prostriedky vplyv aj na efektivitu práce zamestnancov? V tejto eseji by som chcel vyjadriť svoj názor na tieto otázky a uviesť tak čitateľa do tejto problematiky.

Je v menších tímoch priestor na zefektívnenie komunikácie?

Autor:Ján Kováč
Abstrakt:Je všeobecne známym faktom, že problémy s komunikáciou medzi jednotlivými členmi tímu patria k jedným z najdôležitejších nástrah v rámci vývoja softvéru. Neefektívna komunikácia môže celý proces vývoja predĺžiť a spôsobiť mnohé ďalšie komplikácie a nedorozumenia, ktoré v konečnom dôsledku môžu mať nepriaznivý vplyv na výslednú kvalitu dodávaného produktu. Dnes poznáme viacero spôsobov komunikácie a taktiež máme dostupných množstvo alternatív medzi podpornými prostriedkami, ktoré nám túto vzájomnú komunikáciu umožňujú a uľahčujú. Avšak často môžeme vidieť v správaní vývojárov, že siahajú po určitých spôsoboch častejšie, a iné do veľkej miery ignorujú. V tejto eseji opisujem prostriedky komunikácie v menších vývojových tímoch, ktoré si zainteresovaní vývojári najradšej vyberajú a používajú, a uvádzam problémy, ktoré môžu pri používaní týchto konkrétnych prostriedkoch nastať. Následne sa zameriavam na možnosti ako by sa dala prípadná neefektívna komunikácia redukovať na čo najnižšiu možnú mieru použitím niektorých efektívnejších spôsobov komunikácie.

Čo povie úložisko verzií projektovému manažérovi?

Autor:Ján Kvak
Abstrakt:Pri dnešnej úrovni informačných technológií a technológií všeobecne sa zodpovedajúcim spôsobom stupňujú aj nároky na softvérový produkt. Dnes už je potrebné, aby na softvérových projektoch pracovali tímy ľudí, ktoré sú kvalitne riadené a koordinované. Kvalitné riadenie môže byť kľúčovým faktorom k úspešnej realizácii softvérového projektu a v konečnom odovzdaní kvalitného produktu zákazníkovi. Riadenie akéhokoľvek procesu bez toho, aby sme poznali, v akom stave sa nachádza a bez toho, aby sme mali tento stav možnosť objektívne posúdiť, nie je možné. Preto je dôležitou súčasťou riadenia použitie správnych metrík, ktoré nám dokážu vyjadriť stav projektu. Dôležitým zdrojom informácií pre tieto metriky môžu byť systémy na kontrolu verzií. Cieľom tejto eseje je ukázať, ktoré informácie môže projektový manažér získať zo systému na kontrolu verzií a aké metriky môže na ne aplikovať.

Ako plánovať zmeny plánov

Autor:Roman Mészároš
Abstrakt:Plánovanie sa vyskytuje vo všetkých fázach projektu, je dôležitým pre dohodnutie sa klienta s vypracovávateľom projektu. Jeho súčasťou je aj odhadovanie vynaloženého úsilia, zdrojov a tvorba rozvrhu. Na plánovanie existujú rôzne metódy, ktorých úspešnosť je silne závislá od povahy projektu a tímu. Táto esej sa zameriava na porovnanie rôznych prístupov k plánovaniu a odhadovaniu, rozoberá aké atribúty projektu majú najväčší vplyv na ich výber. Keďže odhady sa uskutočňujú vo všetkých fázach projektu, je tiež nevyhnutné byť pripravený na zmenu odhadov z raných štádií projektu, čím sa tiež zaoberá táto esej. Rozoberám tiež možné zmeny a riziká, ktoré vplývajú na zmenu plánov a odhadov a tiež vplyv dodržiavania plánu na celkový výsledok projektu. V závere sa venujem spojeniu analyzovaných vecí s našim tímovým projektom.

Ako správne riskovať a čo najmenej stratiť pri rizikách v malom tíme?

Autor:Miroslav Čorba
Abstrakt:Riziko je všade okolo nás. V každej sfére každodenného života na nás číhajú nástrahy, pred ktorými nie je možné uniknúť. Inak to nie je ani pri vývoji softvéru. Ba čo viac, vývoj softvéru môže byť často sprevádzaný ešte väčším rizikom. V tejto eseji chcem poukázať práve na riziká, ktoré číhajú pri vývoji softvéru na malý tím, ktorý rieši dvojsemestrálny projekt. Vychádzam pri tom z rizík, ktoré patria do TOP 10 rizík podľa Boehm-a a snažím sa vyjadriť svoj názor na mieru jednotlivých rizík, ktorá projekt ohrozuje. Všetky riziká, identifikované v zozname TOP 10 rizík rozoberám z pohľadu malého tímu i používaných metodík vývoja. Taktiež poukazujem na rôzne stratégie, ktoré sa pokúšajú minimalizovať riziká, vznikajúce pri tvorbe softvéru. Snažím sa najmä identifikovať, aké stratégie použiť v konkrétnych situáciách. To závisí najmä od skúsenosti tímu a povahy projektu.

Ako monitorovať šprintérov?

Autor:Branislav Hašto
Abstrakt:SCRUM je v súčasnosti veľmi populárnou agilnou metodikou pre vývoj softvéru. Tak ako každý iný tím, aj SCRUM tím pre úspech potrebuje monitorovať svoje projekty. V tejto eseji sa zameriam na niektoré metriky, ktoré sa dajú použiť pri monitorovaní projektov v SCRUM tímoch, najmä na tie, ktoré umožňujú zdokonaliť plánovanie v tíme. Ukážem, že aj použitie malého počtu metrík môže viesť k dostatku užitočných výsledkov. Zároveň táto esej približuje, ako namerané výstupy správne vyhodnocovať, aké otázky si klásť a ako je možné zistené poznatky spätne aplikovať pri riadení tímu.

Nástroje tu boli od doby kamennej, vieme ich už dnes správne používať?

Autor:Lukáš Lipka
Abstrakt:Softvérové projekty sú čoraz komplikovanejšie a rozsiahlejšie. Denne na nich pracujú stovky ľudí. Nie je tajomstvom, že na to aby bol projekt úspešný, musí byť aj úspešné manažovaný. Za každým softvérovým produktom stoja ľudia. Ten, kto ich dokáže správne nasmerovať, sa priblíži k dosiahnutiu svojho stanoveného cieľa. Práve na tento účel vznikajú rozmanité podporné prostriedky. Tieto sú charakteristické svojou funkcionalitou a účelom. Dokážu zefektívniť procesy na všetkých úrovniach riadenia vývoja softvérových produktov. Zabezpečujú plánovanie úloh; pridelenie a kontrolu ľudských zdrojov; komunikáciu medzi členmi tímu. Esej pojednáva o vhodnosti nasadenia rozličných typov týchto prostriedkov v rámci malého až stredne veľkého tímu. Poukazuje na efektívnosť jednotlivých prostriedkov a ich vplyvu na výsledky. Zamýšľa sa, či sú dané prostriedky vhodné a majú pozitívny prínos na riadenie projektu, alebo či za úspešným projektom skrýva niečo iné.

Obmedzenie deformácie odhadov v pláne

Autor:Matej Lipták
Abstrakt:Keď vykonávame rozsiahlejšiu činnosť, máme väčšiu pravdepodobnosť, že sa nám ju podarí načas a úspešne vyriešiť ak si ju naplánujeme. Nenaplánovanú činnosť je minimálne nepohodlné vykonávať. Ak by sme časovo zaostávali, zistili by sme až neskoro, že musíme zvýšiť tempo. Naopak, ak by sme sa snažili až príliš, boli by sme zbytočne vyčerpaní. Je preto dôležité, aby sa urobil čo možno najlepší plán, aby sa stihli termíny odovzdania, ale aby ani vypracovávatelia zadania nevyhoreli. Po vytvorení takéhoto plánu je vo všeobecnom záujme, aby sa podľa neho aj postupovalo. Ak sa zadaný plán nedodržiava, potom stráca svoj význam a je potrebné ho prepracovať. Na dodržiavanie plánu má účinok viacero faktorov. Jeho dôležitou súčasťou je aj pridelenie úloh rôznym osobám. Táto súčasť plánu má tiež svoj vplyv na jeho dodržiavanie.

Testovanie a jeho radosti

Autor:Roman Pipík
Abstrakt:V eseji sa zaoberáme výhodami a nevýhodami softvérového testovania, pričom sledujeme čo komplikuje a čo zjednodušuje testovanie v súčasnosti. Nachádzame aj niekoľko riešení základných problémov testovania. Sledujeme možnosti testovania v malom tíme pracujúcom na krátkodobom projekte. Snažíme sa nájsť metódy testovania ktoré uľahčia a zefektívnia testovanie v tomto tíme. Opisujeme metodológiu vývoja projektu SCRUM, ktorá abstraktne definuje prístupy k testovaniu. Zhodnotíme tiež výhody a nevýhody testami riadeného vývoja, ktorý táto metodológia často využíva. V závere sa snažíme navrhnúť alternatívny prístup k testovaniu, ktorý nie je v súčasnosti ešte veľmi zaužívaný, Touto alternatívou je testovanie aspektovo orientovaným prístupom, preto sa pozrieme na jeho pozitívne vlastnosti aplikovateľné na testovanie.

Vojna alebo hra s odhadmi

Autor:Martin Blažko
Abstrakt:Každý z nás sa v živote stretol s plánmi a odhadmi. I v rámci vývoja a tvorby softvérového produktu sa objavuje plánovanie a odhadovanie a tvoria jeho dôležitú súčasť počas doby jeho života. Neurčitosť pri tvorbe produktoch patrí k jeho hlavným stránkam. Aby sme mohli i napriek tomu pre projekt vytvoriť plán, používame odhady a odhadovanie. Samostatný odhad vychádza z povahy produktu, analýz a voľby metódy odhadovania. Proces odhadovania nepatrí k najľahším činnostiam. Ak bol odhad stanovený neodborne, väčšinou vedie k prekročeniu plánov. Taktiež existuje veľa iných dôvodov vedúcich k prekročeniu projektoch. Proces odhadovania je náchylný na chyby. Aby sme neviedli vojnu s odhadmi, je v našom záujme sa s nimi lepšie oboznámiť.